EKONOMİ
Giriş Tarihi : 25-02-2022 13:56   Güncelleme : 25-02-2022 14:21

Yavuzcan, Sultanahmet Camisi'nin güzelleşmesine katkı sunuyor

Bingöllü iş insanı Ahmet Çelik'in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Yavuzcan firması, Osmanlı mimarisinin ilk ve tek 6 minareli mabetlerinden olan Sultanahmet Camisi'nin restorasyon çalışmalarında, nakış ve kalem işini üstleniyor.

Yavuzcan, Sultanahmet Camisi'nin güzelleşmesine katkı sunuyor

Tarihi Yarımada üzerinde tüm heybetiyle duran Osmanlı mimarisinin ilk ve tek 6 minareli Sultanahmet Camisi'nin restorasyon çalışmaları sürüyor. Bu büyük caminin restorasyon çalışmasında Bingöl firmaları da yer alıyor.

Osmanlı padişahı I. Ahmed tarafından mimar Sedefkar Mehmet Ağa'ya, Ayasofya'nın karşısına yaptırılan ve 1617'da ibadete açılan Osmanlı mimarisinin ilk ve tek 6 minareli Sultanahmet Camisi'nin 2017'de başlanan restorasyon çalışmalarına Bingöllü ustalara da kalem işini ihya ediyor.

Zeminden, kubbeye kadarki yüksekliği 43 metre olan caminin içine restorasyon çalışmaları için çelik iskeleler kuruldu. Çelik iskelelerin, zeminden 8 metre yüksekliğe kurulan platform üzerine monte edilmesi nedeniyle, günde 30 bin turistin ziyaret ettiği camide, ibadet de kesintisiz olarak yapılabiliyor. Geçtiğimiz günlerde caminin tamamlanan ana kubbesi ziyaretçilere açıldı. Kalan kısmının ise önümüzdeki yıl açılması planlanıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün üstlendiği genel restorasyon çalışmaları, Taşyapı İnşaat ve Kara İnşaat tarafından yürütülürken, Bingöl merkezli Yavuzcan İnşaat ise alt taşeron olarak caminin malakari, mukarnas, rölyef ve kalem işi gibi birçok kalemini yapıyor.
Bingöl’den gelen kalem ustaları, kalem işini, malakari ve diğer işlerini aslına uygun olarak kuyumcu hassaslığında milim milim ihya ediyor.

Yavuzcan İnşaat firmasını, Türkiye’deki camilerin nakış ve kalem işlerini yapmak üzere 1990 yılında kurduğunu anlatan iş insanı Ahmet Çelik, bugüne kadar çok sayıda camiyi süslediklerini söyledi.

“Bu yıl 35. hizmet yılımızı doldurmanın gururunu yaşıyoruz.” diyen Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye'de camilerimize nakkaş işlemeleri hizmeti vermek amacı kurulan şirketimiz, bugün Türkiye'de yaklaşık 500 aşkın esere dokunduk. Kurulduğu günden bu yana camilerimizin nakkaş ve hat işlemeleri karşılamak amacı ile çalışıyoruz alt yapımızı bu doğrultuda geliştirerek sektöre sayısız eleman yetiştirdik. Camilerimize, hat ve nakkaş işlemelerini çok sayıda motif ve nakkaşlarla geliştiriyoruz. Şirketimiz bir eğitim kurumu gibi sürekli kendimizi yeniliyoruz. Ayrıca, şirketimiz bünyesinde çalışan mimar arkadaşlarımızla her camiye yeni bir proje geliştiriyoruz, mümkün olduğunca her camiye ayrı bir motif işliyoruz. Geleneksel bezeme sanatının en güzel örnekleri ile modern motifleri harmanlıyoruz. Sonuç olarak caminin ruhuna uygun modeller ortaya çıkıyor. İnsanlar camiye girdiklerinde manevi bir ortama girdiklerinde ibadetlerini daha huşu içinde yapıyorlar. Her ne kadar caminin süsü cemaat olsa da kültürümüzün camilere yansımasının da önemli olduğuna inanıyorum.”

Hat ve Nakkaş sanatı, vitray pencere, beton pencere, çini gibi işlerin yanı sıra tabiri caizse “imam atama” dışında anahtar teslimi cami projelerini hayata geçirdiklerini anlatan Çelik, Malakari için şunları paylaştı:

"Malakari, kelime anlamı ile ‘mala-işi’, taş tozundan yapılan harçla sıvanır, perdahlı düz bir yüzey elde edilir daha sonra bu yüzey üzerinde desenin şekline göre mala ile kesim yapılır.  Bir nevi alçı-tavan süsleme sanatı olarak özetlenebilir. Bu sanat ile uğraşan kişiye de malakarici veya malakari ustası denir. Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze gelen camiler, saraylar ve köşklerin tavan ve duvarlarının süslemesinde çininin yanında birçok önemli eserde malakari örnekleri görmekteyiz. Bu sanatı yaşatmak için yeni camilerde malakari içeren projeler yapmak istiyoruz umarım bu güzel sanatı yeni projelerde uygulama şansımız olur."

Sultan Ahmet Camisi’nin restorasyon çalışmalarında da çoğunlukla Malakari işini yaptıklarını aktaran Çelik, “Dünya çapında turistik bir değer taşıyan ve İslam Dininin en önemli eserleri arasında yer alan Sultanahmet Camisi'ni günde ortalama 30 bin turist ziyaret ediyor. Bizde bu kutsal mabedin ruhuna uygun olarak usta nakkaş-kalemkarlarımızı görevlendirdik. Çok hassas çalışıyor. İnce bir işçilik yapıyorlar. Yavuzcan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çelik, Yenigün Dergisi’ne cami süsleme sanatlarına ilişin değerlendirmelerde bulunarak, bir Osmanlı mirası olan Sultan Ahmet Camisi gibi, böylesine önemli bir eserin  restorasyon çalışmasında yer almak bizim için büyük bir gururdur. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

AdminAdmin