KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 06-09-2023 11:53   Güncelleme : 06-09-2023 12:51

Yüzen adalar! Her mevsim seyrine doyum olmuyor

Bingöl'ün Solhan ilçesinde bulunan ve dünyada başka benzeri bulunmayan Yüzen Adalar Tabiat Anıtı, her mevsim yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor. Yüzen Adalar Tabiat Anıtı tamamen doğal oluşum olup Bingöl-Muş kara yoluna 4,5 kilometre uzaklıktaki Hazarşah köyü, Aksakal Göl mezrasında yer almaktadır. Bingöl'den 37 kilometre mesafede olan adalar, Bingöl Havalimanı'na 20, Muş Havalimanına ise 40 kilometre mesafededir. Maalesefe günü birlik ulaşım bulunmamakta, ancak özel araçlarla gitmek mümkündür.

Yüzen adalar! Her mevsim seyrine doyum olmuyor

Bingöl’ün en önemli turizm potansiyeli arasında gösterilen yüzen adalar, her mevsim yerli yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Yörenin en önemli turizm alanlarından olan, her mevsim yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Solhan ilçesine bağlı Hazaşah köyü Aksakal mezrasındaki Turnalar Gölü’ndeki yüzen adalar, gezi gruplarının gözde mekanı olmaya devam ediyor.

Yüzen adaların bulunduğu Turnalar Gölü, yemyeşil bir ortamda ve şehrin gürültüsünden uzak mekanda geçirmek isteyenler ile gezi gruplarının uğrak yeri haline geldi.

Dünyada üzerinde ağaç olan tek yüzen ada

Dünyada çok sayıda yüzen ada var ama ancak üzerinde ağaç yetişenin Turna Gölü’ndeki adalar olduğu biliniyor. Gölün üzerinde biri ağaçlı 3 adacık bulunuyor. Bu adalar uzun çubuklarlarla sal gibi harket ettirildiği gibi rüzgarın etkisiyle de hareket edebiliyor. 


Nasıl gidilir?

Yüzen Adalar Tabiat Anıtı tamamen doğal oluşum olup Solhan-Bingöl karayoluna 4,5 kilometre uzaklıktaki tabiat anıtıdır. Solhan ilçesi Hazarşah Köyü, Aksakal Göl mezrasındaki Ada, yörede yaşayan halk tarafından keşfedilmiştir. Bingöl'den 37 kilometre mesafede olan adalar, Bingöl Havalimanı'na 20, Muş Havalimanına ise 40 kilometre mesafededir. Malsefe günü birlik ulaşım bulunmamakta, ancak özel araçlarla gitmek mümkündür.

Yüzen adalar koruma altında

Tarım vr Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce ''Yüzen Adalar Tabiat Anıtı'' olarak koruma altına alınan yüzen adalar için Solhan Kaymakamlığı, ''Turizmin Anahtarı Yüzen Ada Projesi'' kapsamında çevre düzenlemesi yapmış.

Adaların bulunduğu gölün çevresi tel örgüyle çevrilmiş. Ziyaretçilerin hoşça vakit geçirmesi ve adaları izlemesi için gölün etrafına seyir terasları, orman içinde de dağ kulübeleri, piknik ve çocuk oyun alanları yapıldı. Adanın üzerine çıkmak isteyen ziyaretçiler, kişi başı 20 lira ödeyerek yüzen adaların üzerinde gezme deneyimi yaşıyor.

Yüzen ada nedir?

Yüzen adalar, keçemsi ve saz gibi birbirini tutan bitkilerin, sudan daha az yoğun bir kara kütlesi oluşturmasıyla ortaya çıkıyor. Birbirine tutunan bu bitkiler, suyun üstünde sal gibi yüzmeye başladıktan sonra üzerinde bitkiler hatta ağaçlar yetişebiliyor. Rüzgarın estiği yöne doğru yer değiştiren adalar, büyüklüklerine göre sırıkla da itilebiliyor. Türkiye’de kayıt altına alınmış irili ufaklı 22 yüzen ada bulunuyor.

AdminAdmin