Bingöl Üniversitesi Rekötürü Prof. Dr. İbrahim Çapak, kentte görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Bingöl Üniversitesi Sosyal Tesilerinde düzenlenen toplantıda konuşan Rektör Çapak, 2007 yılında kurulan Bingöl Üniversitesi’nin bugün itibariyle 10 fakülte, 5 enstitü, 1 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu, 24 araştırma ve uygulama merkezine sahip olduğunu belirtti.
“Ulusal ve uluslararası projelere yoğunlaşacağız”
Bingöl Üniversitesi’nin 19 bin öğrenci sayısına ulaştığını hatırlatan Rektör Çapak, “ 40 farklı ülkeden bin yabancı uyruklu öğrencimiz var. 713 öğretim elemanımız, 659 idari ve işçi kadromuz var. Hepsini topladığımızda 20 bin kişiyi geçen devasa bir aileyiz. Bu rakamlara baktığımızda bir şehir üniversitesi olduğumuz açıkça ortaya çıkmaktadır. Bu aşamadan sonra artık niceliğe değil niteliğe önem vereceğiz. Ulusal ve uluslararası projelere yoğunlaşacağız. Öğrencilerimize daha çok nasıl fayda sağlayabilirizin üzerinde çalışacağız.” dedi.
“Üniversitemiz, bölgesel kalkınmada sıyrılma gösterdi”
Bingöl Üniversitesi’nin 2016 yılında ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması’ alanında pilot üniversite seçildiğine dikkat çeken Rektör Çapak, “İlk 1,5 yılda alt yapıyı oluşturduk. Son beş yılda çok önemli çalışmalar yaptık. Arıcılık alanında yüksek lisans ve doktora programları açtık. Gıda Tarım ve Hayvancılık MYO açtık. Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi Birimi (PİKOM)’ni kurduk. Bingöl Balı’nı ‘Coğrafi İşaret Belegesi’ ile tescil ettirdik. Bu alanda yine Avrupa Birliği Coğrafi İşaret sürecini başlattık. ‘Binbbe’ ve ‘Çotla’ gibi markalarımızı tescil ettirdik. Arı ve arı ürünleri alanında 25 uzmanımız var ve özverili bir şekilde çalışıyorlar. Bilimsel olarak ‘Bingöl Florası Atlası’nı oluşturduk. Arı ve arı ürünleri alanında uluslararası dergimizi çıkardık” şeklinde konuştu. Bingöl Üniversitesi’nin bölgesel kalkınmada pilot seçilen üniversiteler arasında çok iyi bir konumda olduğunu söyleyen Çapak, “Üniversitemiz, pilot üniversiteler arasında sıyrılma gösterdi. 19 bin öğrencimiz var, 40 ülkeden yaklaşık olarak bin yabancı uyruklu öğrencimiz var. Gebze Teknik Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi ile
kurduğumuz ‘ortak arıcılık merkezi’ yalnız bizim üniversitemizde var. Bu aşamadan sonra artık niceliğe değil daha çok niteliğe önem vereceğiz” dedi.
“Uluslararası Bal Şurası ve Fuarı Türkiye’de ilk defa Üniversitemizde yapılıyor”
17 Kasım Cuma günü başlayacak ve 3 gün sürecek ‘Uluslararası Bal Şurası ve Fuarı’nın Türkiye’de ilk kez Bingöl Üniversitesi tarafından yapılacağını söyleyen Rektör Prof. Dr. Çapak, Uluslararası Bal Şurası ve Fuarı’na Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Dr. Cevdet Yılmaz ve YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. Erol Özvar, TİKA Başkanı, TÜBİTAK Başkanı ve üniversite rektörlerinin yanı sıra 11 farklı ülkeden 100’e yakın bilim insanının katılacağını, bilim insanlarının yuvarlak masa toplantılarında tebliğ sunacaklarını ifade etti.
Programın 3 boyutlu olduğuna dikkat çeken Rektör Çapak, “ Programın bilimsel yönü var, fuar kısmı var ve uluslararası kısa film festivali var” dedi.
Rektör Prof. Dr. Çapak, Uluslararası Bal Şurası ve Fuarı yürütüme kurulunda yer alan Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta ve Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan’a, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası’na ve tüm paydaşlara teşekkür etti.
“Uluslararası Bal Şurası ve Fuarı farkındalık oluşturacak”
Şura ve fuarın kendi alanında farkındalık oluşturacağına vurgu yapan Rektör Çapak, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Arıcılık alanında paydaşların bir bulmacanın parakaları gibi hareket etmeliler. Şehrin genel menfaatlerini gözeterek çalışmak lazım. Bu şura ve fuar bugün gelinen noktanın sonraki noktaya sıçrama aşamasıdır. Tabi ki daha büyük başarılar için tüm paydaşalar arasında kollektivizm gerekiyor.”
Rektör Çapak, toplantı sonunda basın mensuplarının ve kuruluşlarının her daim kendilerinin sesi ve kulağı olduğuna, bundan dolayı da kendilerine teşekkür ettiklerini söyledi.