EĞİTİM
Giriş Tarihi : 30-09-2022 13:37

Bingöl Üniversitesinde 'Tarihe Bir Derkenar' söyleşisi

Bingöl Üniversitesinde gerçekleştirilen ve Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Mahfuz Söylemez'in yönettiği söyleşi programında, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma hayatından kesitler aktardı.

Bingöl Üniversitesinde 'Tarihe Bir Derkenar' söyleşisi

Bingöl Üniversitesi'nde "Tarihe Bir Derkenar" adlı söyleşi programı düzemlendi.

Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Mahfuz Söylemez'in koordinatörlüğünü yaptığı programda, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma bir konuşma yaptı.

Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftci, programın açılışında yaptığı konuşmada, "Bu söyleşi programına katılım sağlayan öğrencilerimizin kariyerleri açısında örnek olabilecek iki değerli hocamızı ağırlamış bulunmaktayız. Bizleri kırmayıp davetimize icabet ettikleri için hocalarımıza üniversitemiz adına teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma da, hayatından kesitler aktardığı konuşmasında,  ilk okula başladığında Türkçe bilmediğini belirterek, eğitimin ilk evresinin Siirt’in Pervari ilçesinde başladığını söyledi.

"Öğretmenimin söylediklerini anlamaya başlayınca, annemin babamın bana öğrettiklerinden başka şeylerin de olduğunu da anladım." diyen Pof. Dr. Sırma, şöyle deavm etti:

"Ortaokulu okumak için Siirt merkeze gittim. Siirt’te herkes Arapça konuşuyordu ve ben yine anlatılan hiçbir şeyi anlamıyordum. Orada da yine çok sıkıntı çektim. Bizim dönemimizde üç ilde Ankara, İzmir ve İstanbul’da üniversite sınavına giriliyordu. Ben Siirt’e yakın olan yer Ankara’yı seçtim. Bana yabancı gelen ilahiyatı seçtim ve araştırdım, nedir bu ilahiyat? O zaman bir tane ilahiyat vardı gittim, sordum ve araştırdım benim de dillere karşı bir merakım vardı, Fakültenin çalışanı bana burada Arapça, Farsça, İngilizce diller öğretiliyor söyleyince ilahiyatı tercih ettim."

Fransa’daki eğitim hayatının ilk yıllarının da çok zor geçtiğine vurgu yapan Sırma, "Fransa’daki ilk yıllarım zor geçti. Fransızca bilmiyordum. Yine bir dil sorunu yaşadım. Doktora dönemimde hayatıma dönüm noktası olan biriyle karşılaştım. Muhammed Hamidullah. Bizlere öğrencilerle beraber tutuğumuz bir medresede haftada iki gün ders verirdi. Muhammed Hamidullah bizlere çok büyük bir örnekti. Bu konuda çok şanslıydık, çünkü hoca inancını yaşıyordu ve bize yaşadığı inancı her zaman yaşatıyordu. Türkiye’de fazla kalamadım. Dönemin yönetimi görevime son verdi. Ben de dönemin İstanbul Belediye Başkanı ve şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a danışmanlık yaptım. Danışmanlık sürecinde 28 Şubat sürecini yaşadık ve 28 Şubat sürecinde ben de Viyana’ya yerleştim ve Viyana’da ‘İslam Araştırmaları Enstitüsü’nü kurdum. Oradaki kız öğrencilerine yönelik siyer ve tarih dersleri verdim." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Sırma, program sonunda Bingöl Üniversitesi’nde olmaktan mutluluk duyduğunu, böyle bir ortamı hazırlayan ve kendilerini davet eden Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak ve ekibine teşekkür etti.

Program sonunda konuşmacılara plaket takdim edildi.

AdminAdmin