Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversitesi Koordinasyon Merkez Birimi (PİKOM) tarafından organize edilen “II. Uluslararası Arıcılık Araştırmaları ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Stratejileri Kongresi” başladı.

Üniversite yerleşkesindeki Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezinde düzenlenen ve üç gün sürecek kongrenin açılışına Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftci, Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter V. Öğr. Gör. Mesud Öğmen, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Burhan Bahadır, Bingöl İli Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Mehmet Ali Aba, akademisyenler, kurum amirleri, arıcılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

75 tebliğin sunulacağı kongreye, 200’e yakın bilim insanı ve araştırmacı katılım sağlayacak.

Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, kongrenin başında yaptğı selamlama konuşmasında,  kongrenin hayırlara vesile olmasını diledi.

Arıcılık faaliyetlerinin Bingöl'ün ekonomisi önemli bir paya sahip olduğunu anlatan Arıkan, "Binlerce çeşit bitkisiyle arı ve arı yetiştiriciliğinde önemli bir coğrafi konuma sahibiz. Arıcılığı ilimizde öncü sektörlerden biri haline getirmeliyiz." dedi.

Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak da arı ve arı ürünleri konusunda 2016 yılında başlayan sürecin devam ettiğini belirterek, Bölgesel Kalkınma ve Misyon Farklılaşması ile Bingöl Üniversitesi'nin pilot üniversite seçildiğini hatırlattı.

Bölgesel kalkınma ile ilgili bilgi üreterek, özellikle arı ve arı ürünleri üzerinde yoğunlaştıklarını ifade eden Prof. Çapak, şunları söyledi:

"Bu konuda bilgi üretmeye çalışıyoruz. Hocalarımızla, öğrencilerimizle bilgi üretme çabasındayız. Dolayısıyla bölgesel kalkınmanın en önemli kaynağının bilgi olduğunu düşünüyorum. Bu bilgilerin neticesinde dört yıllık çalışmayla ‘Bingöl Balı Coğrafi İşaret’ başvurumuz Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı, Bingöl Balını tescillemiş olduk.

Üniversitemiz merkeze her ne kadar arı ve arı ürünlerini alsa da birçok alanda bölgesel kalkınma ile ilgili çalışmalar yürütmektedir. Bunlardan biri Veteriner Fakültemizin yapmış olduğu çalışmalar ve hayvan hastanesi. Burada her türlü hayvan ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Önümüzdeki günlerde keçi ve keçi ürünleri ile ilgili AR-GE çalışmaları yapılacaktır. Ziraat Fakültemiz dış paydaşlarımızla iş birliği içerisinde çalışmalar yapmakta. Özellikle SÜTAŞ’la çok güzel çalışmalar yapmaktalar. Bingöl balı ve sütü bir araya getirerek, balımızın tanıtımını yapmış oluyorlar. Böylelikle sadece arı ve arı ürünleri alanında değil, birçok alanda çalışmalar yapıyoruz.

Bu vesileyle bizlere her aşamada katkı sunan, destek olan ve yardımlarını esirgemeyen sayın bakanımız Cevdet beye, vekilimiz Feyzi beye Sayın Valimize, Belediye başkanımıza, Fırat Kalkınma Ajansına, DAP başkanlığına, ekip arkadaşlarıma, arıcılarımıza, STK’larımıza, basın mensuplarına, bizleri yalnız bırakmayan öğrencilerimize ve Bingöl halkına teşekkür ediyorum."

Kongre Başkanı Doç. Dr. Nusret Özbay ise üç yıl önce kongrenin ilkini gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, ikincisinin mutluluğu ve heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Üç gün sürecek kongrede Arı ve Arı Ürünleri, Bitki ve Doğal Kaynakları Yönetimi ve Kalkınma ve İhtisaslaşma ile bildiriler sunulacağını anlatan Özbay, "Kongremizde hem yüz yüze hem de çevrim içi şeklinde, toplamda 75 bildiri olacaktır. Kongre düzenleme aşamasında bizlere desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Çapak ve mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Bingöl Balına Coğrafi İşaret

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar,  coğrafi işret belgesini sunmak için Bingöl'de bulunduğunu ifade ederek,  "Bingöl Üniversitesi kabına sığmayan, sürekli büyüyen, yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren bir üniversite oldu. Bingöl balı coğrafi işaret belgesi başvurusunda Bingöl Üniversitesi hocalarımızla irtibat halindeydik. Patent tescil sürecinin çalışmasına şahit oldum. Patent başvuru sürecinde heyecanla ve güçlü bir şekilde çalıştıklarını gördüm. Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ve ekip arkadaşlarını bu başarılarından dolayı tebrik ediyorum. Bu coğrafi işaretin Bingöl iline hayırlı olmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Başpınar, Bingöl balının ‘Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ni Rektör Çapak’a takdim etti.

Kongrede paylaşılacak sunumlar, kitap haline getirilecek.