Bingöl'de, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümü törenlerle kutlandı.
Bingöl Şehitliğinde çelenklerin sunulmasıyla başlayan program, Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.
Personel Üsteğmen Ahmet Genç, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.
Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve yapılan duaların ardından Vali Ahmet Hamdi Usta, protokol üyeleri ile birlikte şehitlik anıtına karanfil bıraktı.
Buradaki törene, Vali Ahmet Hamdi Usta’nın yanı sıra Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bingöl Şehit Aileleri, Gazileri ve İnsan Hakları Derneği (BİŞHAK) Başkanı Vahap Baysal, kurum müdürleri, STK Temsilcileri, Siyasi Parti Temsilcileri, vatandaşlar ve askeri erkan katıldı.
Şehit Aileleri ve Gazileri ve İnsan Hakları Derneğine Ziyaret
Vali Usa ve protokol üyeleri, Bingöl Şehit Aileleri, Gazileri ve İnsan Hakları Derneği’ni ziyaret etti.
Bingöl Şehit Aileleri, Gazileri ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Vahap Baysal ve şehit aileleri ve gaziler tarafından karşılanan Vali Usta ve beraberindekiler, şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi.
Anma Programı
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıl Dönümü etkinlikleri, İl Müftülüğü Konferans Salonunda 'Şehitler Günü Anma Programı' ile devam etti.
İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen program, Saygı Duruşunda bulunulası ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.
Bingöl Şehit Aileleri, Gazileri ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Vahap Baysal, açılış ve selamlama konuşması yaptı.
Vali Ahmet Hamdi Usta, törende yaptığı konuşmada, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümünü kutlamak ve şehitleri anmak için toplandıklarını hatırlattıç
Vali Usta, şunları kaydetti:
"Milletimizin gurur kaynağı, muzaffer tarihimizin mümtaz sayfalarından biri olan ve 109. Yıl dönümünü kutladığımız bu zafer, milletimizin birlik ve beraberlik içinde tüm varlığını ortaya koyduğu unutulmaz bir destandır. 18 Mart 1915 tarihi, ‘Çanakkale Geçilmez’ sözleriyle vücut bulan ve kadını, erkeği, çocuğu, genci ve yaşlısıyla bir milletin varoluş mücadelesinin temelinin atıldığı, ülke topraklarını vatan yaptığı günün adıdır. Vatan kelimesini özellikle kullanıyorum.
Milletimizin kahraman evlatlarının; vatanına ve kutsalına yönelik her türlü tehdide karşı dik ve kararlı duruşunu, Kurtuluş Savaşımızdan tutun 15 Temmuz hain kalkışmasına kadar hep aynı yüksek şuuru sergilemesi, her türlü takdirin üzerindedir. Bizim üzerimize düşen de onların bu fedakârlıklarına layık olabilmektir.
Buradan hareketle konuşmamın son kısmında aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin sevgili ailelerine seslenmek istiyorum:
İnancımıza göre biliyoruz ki, şehitler ölmez. Şehitlik kanı onların abdesti, kıyafetleri kefenleri olarak defnedilirler. Ruhları bedenlerinden sıyrılan şehitlerimizin canlı olduklarına ve şu anda bu salonun bir köşesinde bizleri duyduklarına inanıyorum.
Bu duygularla Çanakkale Zaferi’nde; bir kahraman olarak ölümsüzleşen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Türk Milleti’nin bölünmez bütünlüğü uğruna hayatlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi saygı ve minnetle anıyor, şehit yakınlarımızın, gazilerimizin ve aziz milletimizin bu onurlu gününü en kalbi duygularımla kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”
Daha sonra resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler, eserlerini okudu.
Program, öğrencilere ödüllerinin takdimi, müzik dinletisi ve ‘Çanakkale ve Şehitlik’ konulu resim sergisinin gezilmesiyle sona erdi.