Bingöl Üniversitesi tarafından "Tıbbi Aromatik ve Baharat Bitkileri-Arıcılık ve Bal" çalıştayı düzenlendi.
Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştaya, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker ve ilgili akademisyenler katıldı.
“Bu noktadan sonra çok daha güzel işler yapacağız”
Çalıştaya başkanlık eden Rektör Prof. Dr. Çapak, Bingöl Üniversitesi’nin tarım havza alanında yaptığı çalışmalara değinerek, üniversitenin özellikle arı ürünleri ve endemik bitkiler konusunda öne çıktığını ve bu alanda güzel çalışmalar yapıldığını hatırlattı.
Önümüzdeki zamanlarda bilgisayar ve yazılım gibi konuların yanı sıra sağlıkla ilgili birtakım çalışmalara yoğunlaşacaklarını ifade eden Prof. Çapak, şöyle konuştu:
"10 fakültemizin dördü sağlıkla ilgili, ayrıca mühendislik fakültemizin bünyesinde bilgisayar programı gibi programlar mevcut. Bu alanlarla ilgili yapacağımız çalışmalarla;
Bölgesel Kalkınmanın farklı alanlarında da ilimize ve ülkemize katkı sağlamış olacağız. Bölgesel kalkınma ile ilgili artık bir yola girdik, altyapımızı oluşturduk. Komşu Üniversitelerin yanısıra Hacettepe, Gebze Teknik, Erciyes ve İstanbul Üniversitesi ile ortak çalışmalarımız var. Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi’ndeki bazı hocalarımızla ortak çalışmalar olmakla birlikte yapacağımız protokollerle bu üniversitelerimizin tecrübe ve destekleri ile daha nitelikli çalışmalar yapabiliriz. Şehrimize ve üniversitemize teşriflerinizden dolayı çok teşekkür ederim.”
“İyi ki, bölgeye gelmişiz”
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da, bölgeye geldiklerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek,şöyle konuştu:
“Gerçekten iyi ki, bölgeye gelmişiz. Hem Tunceli'de hem Bingöl'de gördüklerimden çok etkilendim. Bölge üniversitelerinde belirli alanlarda ihtisaslaşma var. Bu alanda hem akademik hem de ticari potansiyeli olan ürün üretme noktasında bir çaba göstermek çok değerli, Bingöl Üniversitesi'nde de bunu gördüm. Bilhassa. Arıcılıkla ilgili, hayvancılıkla ilgili çok ciddi bir çaba olduğunu gördüm. Orda bir karakter oluşmuş ve devletimizin gerçekten yetkili, etkili kurumlar ile iş birliği içerisinde. Bu çok önemli, çok değerli. Ankara'da 9 devlet, 13 tane vakıf üniversitesi var. Bu 23 üniversite içerisinde veteriner ve ziraat fakültelerinin bulunduğu yegâne üniversite Ankara Üniversitesi. Hem ziraat hem veteriner fakültemizin ikisi de bal üretiyor. Arıcılık eğitimiyle ilgili çok orijinal çalışmalar yapan arkadaşlarımız var. Biz de hakikaten çok ciddi bir tecrübemiz olduğunu söyleyebilirim. Ama sadece arıcılık alanında değil, diğer alanlarda da beraber çalışmamız lazım. Sütle ilgili çalışmalar yapılabilir. küçükbaş, büyükbaş hayvanlarla ilgili yapılabilir, diğer zirai faaliyetlerle ilgili yapılabilir."
“Teknik bir çalışma ekibiyle Bingöl’e geleceğiz”
Daha sonra teknik bir çalışma ekibiyleBingöl’e geleceklerini belirten Prof. Dr. Ünüvar, "Burada üç şeyi yapmak lazım. Bir tanesi ortak araştırmalar ve projeler. Bir tanesi ortak ürünler yani sahaya yansıyacak, topluma katkı sağlayacak ürünlerin geliştirilmesi, Üçüncüsü de öğrencilerimizin eğitimiyle ilgili hususlarda bir iş birliği. Artık pandemi dönemi bize şunu gösterdi Uzaktan eğitimle de biz çevrimiçi ortamda birtakım bilgilerimizi uzaktaki noktalara ulaştırabiliriz. Belki bu çevrimiçi birtakım imkanlarla bizim oradaki güçlü akademisyenlerimizin buradaki heyecanlı öğrencilerle buluşmasını temin edebiliriz” diye düşünüyorum Tabii dekanımız burada, diş dekanımız burada. Onların varlığı da önemli gerçekten. Ben nazik ev sahipliği için gerçekten size çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
“Bingöl'de bal gibi bir üniversite bulduk”
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız ise çalıştayda yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:
"Ben de öncelikle Bingöl Üniversitesi ile bizi buluşturduğu için rektör hocama şükranlarımı arz ediyorum. İbrahim Hocama güzel misafirperverliğinden dolayı çok teşekkür
ediyorum. Geldik Bingöl'de bal gibi bir üniversite bulduk. Gazi Üniversitesi 1926'da kurulmuş yaklaşık 100 yıllık bir üniversite. Bundan sonraki süreçte neler yapabiliriz, Bingöl Üniversitemiz’ in güçlü yönlerinden nasıl istifade edebiliriz, üniversiteye ne katkı sağlayabiliriz, bunun çalışmasını yapacağız. Çünkü Bingöl önemli bir şehir. Memleketimizin ilmi çalışmalarına önemli katkıları olan bir şehir. Biz de bu şehre nasıl katkı yapabiliriz arayışı içerisinde olacağız."
Tunceli Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker, çalıştayda yaptığı konuşmada, çalıştaya katılmaktan duyduğu emnuniyeti ifade ederek, "Sayın rektörlerim, değerli akademisyen arkadaşlarımız, gerçekten ben üç gündür hayal edemediğim güzel şeyleri yaşadım. Bizleri kırmayıp bölgeye gelen Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi Rektörlerimize yine bölgeden Fırat Üniversitesi Rektörüne teşekkür ederim. Bingöl Üniversitesi Rektörümüz iş birliğiyle 5 üniversite olarak bir araya geldik. Bu durum bende ‘Biz çok güçlü bir ülkeyiz’ duygusunu uyandırdı Cumhuriyetin kuruluşunda kurulmuş olan, ilk yıllarında kurulmuş olan Ankara Üniversitemiz, Gazi Üniversitemiz 1975'de kurulmuş olan Fırat Üniversitemizin rektörü yine bizden bir yıl önce kurulmasına rağmen on katı daha büyük performans göstermiş Bingöl Üniversitesi. Rektörümüz ve burada çalışan arkadaşların iş birliğiyle çok güzel işler yapılacağına inanıyorum.” diye konuştu.
“Bingöl Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ile aradaki mesafeyi kapatmış konumda”
Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Bingöl Üniversitesi ve Munzur
Üniversitesi’nin 2008 yılından önce Fırat Üniversitesi’ne bağlı üniversiteler olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:
"Çok değerli arkadaşlar hepinize teşekkür ediyorum. Bu coğrafyada aslında her ne kadar ülkemiz 7 farklı coğrafya bölünse de aslında sonuçta hepimiz aynı ülkede
yaşıyoruz. Bilgilerimizi geliştirmeye müsait yönlerini bulup buralarda daha deneyimli üniversitelerde katkı sağlaması hakikaten bizim için önemli. Bingöl, Munzur Üniversiteleri 2008'den önce Fırat Üniversitesi'ne bağlı idi.. Şimdi tabii Bingöl Üniversitesi'nin geldiği noktayı görünce neredeyse Fırat Üniversitesi ile aradaki mesafeyi kapatmış bir konuma gelmiş olduğunu görüyorum. Gerçekten tebrik ediyorum. Bu konuda büyük çaba gösteren rektör hocama ve ekibine teşekkür ediyorum.”
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, çalıştay öncesi misafirlere üniversite birimlerini gezdirerek, birimlerde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.