GÜNCEL
Giriş Tarihi : 16-02-2023 18:50   Güncelleme : 16-02-2023 19:31

12 plaka, afet bölgesi ilan edilen 12. il olmak istiyor

Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremden sonra 11 ilde afet bölgesi ilan edildi. Televizyonlara çıkan deprem uzmanlarının "Bingöl'de deprem bekliyoruz" yorumlarıyla korku ve paniğe kapılan Bingöllüler, 12 plakanın 12. il olarak afet bölgesi kapsamına alınmasını istedi. Organize olan Bingöllüler, #BingolAFETbölgesiilanedilsin hastagıyla Twitter'de seslerini yetkililere duyurmaya çalıştı. Bingöl Gazeteciler Cemiyeti'de, #BingolAFETbölgesiilanedilsin kampanyasına destek verdi.

12 plaka, afet bölgesi ilan edilen 12. il olmak istiyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilenen 10 il arasına Elazığ’da eklendi. Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerin ardından uzmanların uyarıda bulunduğu ilk yer Bingöl oldu. 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MYK toplantısının ardından Elazığ’ın da afet bölgesi ilan edildiğini açıkladı. Kuzey Anadolu fayı ile Doğu Anadolu fayı arasında yer alan Bingöl için bir açıklama yapılmadı. Televizyonlara çıkan deprem uzmanlarının "Bingöl'de deprem bekliyoruz" yorumlarıyla Bingöl’de vatandaşlar korku ve endişe içerisinde. 1 Mayıs 2003 tarihinde Bingöl’de meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremde 176 kişi hayatını kaybetmiş, 6 bin yapı hasar görmüştü. Sosyal medyada, Bingöl’ün afet bölgesi ilan edilmesi için destek çalışmaları başlatıldı.

Bingöl Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mahmud Arda, “Bingöl afet bölgesi ilan edilsin” diyerek siyasilere ve bürokratlara seslendi. 

Arda, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

“Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin acı bilançosu her geçen gün artıyor. Tüm Türkiye ve Dünya, belki uzun yıllar kapanmayacak bir depremin yaralarını sarmak için birlik oldu. Deprem ülkemizin bir gerçeği ve yaşanan her deprem travmalarımızı yeniden canlandırıyor. Yaşadığımız her afet sonrası, ‘hazırlıklı mıyız?’ sorusu akıllara geliyor. Yaşadığımız son depremin acı bilançosu bize bu sorunun cevabını maalesef veriyor. Bingöl iki önemli fay hattının kesiştiği bir noktada, 1971 ve 2003 depremlerinin verdiği hasar halen bu şehirde yaşayan insanların zihinlerinde. Dünyanın neresinde olursa olsun meydana gelen her deprem bu şehirde yaşayan insanların travmalarını yeniden canlandırıyor. Bingöl’deki yapılar bir an önce kontrol edilmeli, olası bir depremin bilançosunu en aza indirmek için ilgi bakanlık ve bağlı kurumların zaman kaybetmeden çalışmalar başlatması gerekiyor. Siyasilerin ve bürokratların bu şehre ve insanına yapabileceği en büyük iyilik Bingöl’ü afet bölgesi ilan etmek ve gerekli önlemleri almak olacaktır. Bingöl’ün Ankarada’ki sesi olan siyasilerimize ve bürokratlarımıza seslenmek istiyorum, Bingöl’ü afet bölgesi ilan etmek için gerekli adımları atmak için neyi bekliyorsunuz. Bingöl’ü olası bir depreme hazırlamak için neden zaman kaybediyorsunuz. 1971 ve 2003 depreminin izleri bu şehirden silindi ama zihinlerde bıraktığı hasar kalıcı oldu.”

AdminAdmin