GÜNCEL
Giriş Tarihi : 18-04-2024 07:33   Güncelleme : 18-04-2024 08:31

Bingöl'ün ters laleleri görenleri büyülüyor

Bingöl merkeze bağlı Gökçeli köyü kırsalını süsleyen ve halk arasında "ağlayan gelin" ve "hüzün çiçeği" olarak nitelendirilen ters laleler, baharın gelişiyle çiçek açtı. Zazacada "Galur" adı verilen ters laleler görenleri büyülüyor. Sadece her yıl nisan ayında görsel şölen oluşturan ters laleler, fotoğraf tutkunları ve doğa severlerin büyük ilgisini çekiyor.

Bingöl'ün ters laleleri görenleri büyülüyor

Bingöl merkez Gökçeli köyü kırsalını süsleyen ve halk arasında "ağlayan gelin" ve "hüzün çiçeği" olarak nitelendirilen ters laleler, Bingöl'ün dağlarında çiçek açtı.

Karların eriyip ilkbaharın gelmesiyle açan ve sadece nisan ayında görülen laleler, tabloları aratmayan görüntüler oluşturuyor.

Lale türlerinden farklı olarak bir kök üzerinde uzayan başakta avize gibi yere doğru 4-8 çiçek verdiği için ters lale ismini alan "ağlayan gelin", Zazaca dilinde ise Galur olarak biliniyor.

Soğanlı bitkiler familyasına ait endemik bir tür olan ters lale, şekli itibarıyla boynu bükük bir hali andırdığı için yörede "ağlayan gelin" veya "hüzün çiçeği" olarak adlandırılıyor ve lale, birçok kültürde hüznü simgeliyor.

Sadece her yıl nisan ayında görülen hüzün çiçeği, fotoğraf tutkunları ve doğa severlerin yoğun ilgisini çekiyor.

Doğada kaybolma riski taşıyan ters laleler koruma altında olduğu için koparanlara 244 bin 315 TL’ye kadar idari para cezası kesiliyor.

 Haber&Fotoğraflar: Abdullah Çelik

AdminAdmin