RÖPORTAJ
Giriş Tarihi : 06-06-2021 10:34   Güncelleme : 15-06-2021 16:26

Enerjide yeni keşif! Karadeniz'de yeni doğal gaz rezervi bulundu

Karadeniz'de bulunan doğal gaz rezervleri ne kadar? Kaç metreküp gaz bulundu? Rezervlerin Türkiye açısından önemi ne? Türkiye'nin enerji politikası var mı? Bu ve buna benzer soruların cevaplarını, enerji uzmanı Dr. Emrah Akyüz ile yaptığımız röportajda bulacaksınız.

Enerjide yeni keşif! Karadeniz'de yeni doğal gaz rezervi bulundu

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma günü yaptığı açıklamada,Türkiye'nin Karadeniz'de tarihinin en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirdiğini belirtti. Tuna-1 olarak bilinen Sakarya Gaz Sahası'nda keşfedilen 320 milyar metreküp doğal gaz rezervinden sonra Amasra -1 kuyusunda da 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz keşfi yapıldı. Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği doğal gaz rezervlerinin önemini, Japonya, İngiltere ve Ukrayna gibi farklı  ülkelerde nükleer enerji ve enerji politikaları üzerine çalışmalar yürütmüş, "Çevre ve İnsan Hakları: Türkiye Üzerine Bir Araştırma", "Çevre Biliminin ABC'si: Yeni Başlayanlar İçin Çevre Sorunları ve Politikaları", "Dünyayı Kurtar: Temiz Çevrenin Bilimsel Sırları",  "Çevre Sorunlarında Bilinmeyen 100 Bilimsel Gerçek", "Farklı Boyutlarıyla Kent ve Kentleşme (edt.)" ve "Nuclear Power and Human Rights in Japan: The Fallout of Fukushima" kitaplarının yazarı Dr. Emrah Akyüz ile konuştuk.

Sizleri, günümüzde tabir yerindeyse ekmek ve su kadar önemli olan enerji konusunda Dr. Akyüz ile yaptığımız keyifli sohbetle başbaşa bırakıyoruz.

Öncelikle Türkiye’nin enerji politikası hakkında genel bir bilgi verir misiniz?

Türkiye’nin artan nüfusu ve büyüyen ekonomisi nedeniyle enerjiye duyduğu ihtiyaç da artmaktadır. Fakat Türkiye enerji ihtiyacının yaklaşık olarak %80’ini ithalat yolu ile karşılamaktadır. Kullandığımız doğal gaz ve petrolün önemli bir kısmı dışarıdan karşılanmaktadır. Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması için Türkiye üç önemli enerji politikasını hayata geçirmeye çalışmaktadır. İlk olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla yatırım yapılmadır. Türkiye güneş, rüzgar ve dalga enerjisi açısından zengin bir coğrafyaya sahiptir. İkinci olarak, nükleer enerji santralleri inşa edilmektedir. 2015 yılında temelleri atılan Akkuyu Nükleer Santrali 2023 yılında enerji üretmeye başlayacaktır. Üçüncüsü ise kendi topraklarımızda petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıt rezervleri aranmaktadır. 

Karadeniz’de bulunan doğal gaz rezervleri Türkiye’nin kaç yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilir?
Türkiye yılda 45-50 milyar metreküp doğal gaz tüketmektedir. Bu oran nüfusun artmasına ve mevsim koşullarına bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde bulduğu doğal gaz miktarı yaklaşık olarak 500 milyar metreküp civarındadır. Yılda 50 milyar metreküp doğal gaz tükettiği için halihazırda keşfedilen rezervler Türkiye’nin 8-12 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılayacak düzeydedir.

Karadeniz’de bulunan doğal gaz rezervleri Türkiye için neden önemli?
Bu sorunun birden çok cevabı bulunmaktadır. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, enerji bir ülkenin her şeyidir. Enerji olmaz ise hayat ve ekonomi durma noktasına gelir. Gündelik hayatımızda kullandığımız tüm teknolojik ürünler enerji ile üretilmekte ve enerji ile çalışmaktadır. Bu nedenle, enerji rezervlerinin bulunması “enerji güvenliğinin” sağlanması açısından önemlidir. Türkiye’nin enerji güvenliğini sağlaması, ekonominin ve sosyal refah düzeyinin gelişmesi açısından hayati öneme sahiptir.

Karadeniz’de bulunan doğal gaz rezervleri ekonomi için en anlama gelmektedir?
Türkiye’nin en önemli sorunlarından bir tanesi cari açıktır Yıllık ortalama 40 milyar cari açık verilmektedir. Cari açığının en önemli sebebini enerji ithalatı oluşturmaktadır. Türkiye kullandığı doğal gazın tamamına yakınını Rusya, İran ve Azerbaycan gibi ülkelerden ithal etmektedir. Bunun yıllık faturası ise 13 milyar dolar demektir. Doğal gaz ihtiyacının yerli kaynaklar ile karşılanması durumunda 13 milyar dolar kendi kasamızda kalacak, yani cari açık azalacaktır. 

Karadeniz’de bulunan doğal gaz rezervleri uluslararası ilişkiler açısında ne anlama gelmektedir?
Türkiye doğa gaz ihtiyacının yaklaşık olarak %50’sini Rusya’dan ithal etmektedir. Rusya ile Suriye ve Ukrayna konularında anlaşmazlıklar yaşanmaktadır. Enerjide kendi kendine yeten bir ülke olmamız durumunda, daha önce enerji ithal ettiğimiz ülkelere karşı uluslararası ilişkilerde daha kolay hareket edebiliriz.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde doğal gaz rezervleri bulması, başka enerji rezervlerinin var olduğunu göstermektedir. Türkiye yeni enerji rezervleri keşfetmesi durumunda enerji ihraç eden bir ülke durumunda gelebilir. Bu durum ülke ekonomisi önemli bir katkı sağlayabilir.

AdminAdmin