TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 08-07-2023 20:40

Windows ve macOs'a rakip: Çin ilk işletim sistemini yayınladı!

Windows ve macOs'a rakip: Çin ilk işletim sistemini yayınladı!

Çin, ülkenin ABD teknolojisine karşı olan bağımlılığını azaltmak için yerli teknolojilere odaklandı. Hükümet, yabancı kaynaklı işletim sistemlerine karşı ilk açık kaynaklı işletim sistemini yayınladıklarını açıkladı.

Çin devlet medyası, ülkenin ABD teknolojisine bağımlılığını azaltma çabalarını artırırken, OpenKylin adlı ilk yerli açık kaynaklı masaüstü işletim sistemini piyasaya sürdüğünü söyledi.

Çarşamba günü piyasaya sürülen ve mevcut açık kaynaklı Linux işletim sistemine dayanan Çin versiyonunun yaklaşık 4.000 geliştiriciden oluşan bir topluluk tarafından oluşturulduğunu ve uzay programı ile finans ve enerji gibi sektörlerde kullanıldığını da eklediler.

MİCROSOFT VE APPLE'IN İŞLETİM SİSTEMLERİNE RAKİP OLARAK ÜRETİLDİ

Devlet medyasının bir sektör raporuna dayandırarak verdiği habere göre, Çin'in devasa işletim sistemi pazarı geçen yıl 15,5 milyar yuan (2,1 milyar dolar) değerindeydi.

Reuters'in haberine göre ABD teknolojisinden bağımsız bir işletim sistemi geliştirmek, son yıllarda Çin'in teknoloji endüstrisi için önemli bir hedef olduğu ve birçok şirket ve kuruluşun OpenKylin sisteminin geliştirilmesine katkıda bulunduğu belirtildi.

En önemli destekçisi, sanayi ve bilgi teknolojileri bakanlığına bağlı Çin Endüstriyel Kontrol Sistemleri Siber Acil Durum Müdahale Ekibi olarak biliniyor.

Bir düzineden fazla Çinli şirket Microsoft'un Windows ve Apple'ın MacOS işletim sistemlerinin yerini alabilecek işletim sistemleri geliştirmeye çalışıyor. Bu şirketlerden biri olan UnionTech Software Technology Co Ltd, "Unity işletim sistemi" adını verdiği bir sistem geliştirmektedir.

HABER7.COM

AdminAdmin