EKONOMİ
Giriş Tarihi : 06-07-2021 15:45   Güncelleme : 06-07-2021 16:32

Doğu Anadolu Bölgesi'nin damızlık koçları Bingöl'de yetiştiriliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı desteği ile Bingöl'de kurulan Damızlık Koç ve Teke Merkezi'nde yetiştirilen damızlık koçlar, yüzde 50 hibe desteği ile Bingöl, Van, Iğdır, Erzurum, Erzincan ve Muş'taki çiftçilere dağıtıldı

Doğu Anadolu Bölgesi'nin damızlık koçları Bingöl'de yetiştiriliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı desteği ile Bingöl Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği tarafından kurulan Damızlık Koç ve Teke Üretim Merkezi, Doğu Anadolu Bölgesi'nin damızlık koç ve teke ihtiyacını karşılıyor.

Türkiye'de Tokat ilinden sonra ikinci olarak Bingöl'de kurulan Damızlık Koç ve Teke Merkezi, Doğu Anadolu Bölgesinde tek olma özelliğini taşıyor.

Geçen yıl merkezde yetiştirilen 488 baş koç ve 12 baş teke, çiftçilere yüzde 50 hibe ile verildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Damızlık Koç ve Teke Teminine Hibe Desteği verilmesi projesi kapsamında bu yıl Bingöl, Van, Iğdır, Erzurum, Erzincan ve Muş illerindeki yetiştiricileri de yararlandı.

Proje kapsamında, Bingöl'den başvuran yetiştiricilere 516 koç, Van'dan başvuran yetiştiricilere 33 koç, Erzurum'dan başvuran yetiştiricilere 147 koç, Iğdır'dan başvuran yetiştiriciler 153 koç, Muş'tan başvuran yetiştiriciler ise 146 baş koç ve 5 baş teke yüzde 50 hibeli olarak verilecek.

Toplamda 955'i koç ve 5'i teke olmak üzere 1000 baş damızlık erkek hayvanın çiftçilere dağıtılması için merkez bağlı Dik köyünde olan Damızlık Koç ve Teke Üretim Merkezi önünde tören düzenlendi.

Törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, toplam arazi varlığının yüzde 42'si mera olan Bingöl'de, kadimden beri küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapıldığını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verdiği desteklerden bahsen Bahadır, şunları kaydetti:

"Dağıtımını gerçekleştireceğimiz 995 koç ve 5 tekenin toplam tutarı 3 milyon TL olup bunun 1,5 milyonu hibe olarak ödenmektedir. Ben burada dağıtımını gerçekleştireceğimiz damızlık koç ve tekelerin, bu tesisin ve Bakanlığımız tarafından ilimiz başta olmak üzere bölgemize ve ülkemize yapılan yatırımların hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu yatırımların gerçekleşmesinde desteğini esirgemeyen Sayın Valimiz Kadir Ekinci Beye, Bingöl Milletvekili TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Sayın Dr. Cevdet Yılmaz Beye, Bingöl Milletvekili Sayın Feyzi Berdibek Beye, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli Beye ve 'Milli Tarım-Güçlü Yarın' vizyonuyla ufkumuzu açan, her daim desteklerini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendiye teşekkürlerimi ve saygılarımı arz ediyorum."

Konuşmanın ardından yüzde 50 hibe destekli koç ve tekeler çekilen kura sonucu hak sahiplerine teslim edildi.

Törene, Bingöl Vali Yardımcısı Fatih Kaya, Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan Bahadır, Bingöl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu ve üreticiler katıldı.

AdminAdmin