EKONOMİ
Giriş Tarihi : 26-03-2022 18:02   Güncelleme : 26-03-2022 18:57

Bingöl'ün lavantası 'E’anna' markasıyla Avrupa pazarında

Bingöl'ün Karer bölgesinde yetiştirilen lavanta bitkisinden yapılan ürünler, E’anna etiketi ile markalaştı ve Avrupa’da pazara sunuldu.

Bingöl'ün lavantası 'E’anna' markasıyla Avrupa pazarında

İngiltere'de yaşayan Bingöllü Dicle Sevim Sertkaya, 5 yıl önce doğup büyüdüğü köyde atalarından miras kalan boş tarlaya ektiği lavanta, meyvesini verdi.

Bingöl'ün Karer bölgesindeki Kabaçalı köyünde deneme amaçlı ektiği lavantadan elde ettiği yağ ile kozmetik sektörüne giren Sertkaya, Karer’de üretilen lavanta ürünlerini E’anna etiketi ile markalaştırdıklarını söyledi.

Sertkaya, E’anna isminin Sürmece'den geldiğini anlatarak, "Bir Mezopotamya medeniyeti olan Sümer'ler de güzellik, aşk ve bereket tanrıçası İnanna ve daha sonra diğer tanrıçalar tapınağı E’anna, şimdi bizim markamız. Lavanta yüzyıllardır sağlık ve güzellikte kullanılır. Biz de, bu mitolojik isim ile sağlık ve güzellik sembolü olmak, ürünlerimizle her kadın ve erkeğin kendini Sümer tanrıçası gibi güzel ve özel hissetmesini isteriz." ifadelerini kullandı.

"E’anna lavanta ürünleri, Türkiye ve tüm dünya ülkelerinde satılıyor." diyen Sertkaya, Londra’da ilk defa buluştukları bir alıcıyla anlaşarak bütün stoklarını tükettiklerini söyledi.

Yeni üretim için çalışmaların sürdüğünü aktaran Sertkaya, şunları kaydetti:

"Dünyada başka örneği olmayan, 2000 metre rakım ve sert kış şartlarındaki tarlalardan, kadınlarımız bereket fışkırtıp mucizeler yaratmaya devam ediyor.  Bu proje ile her sene daha fazla kadın desteklenecek, terkedilmiş topraklar tarıma kazandırılacak ve bölgede ekonomik refah yaratılacak."

AdminAdmin