EKONOMİ
Giriş Tarihi : 28-12-2022 16:10   Güncelleme : 28-12-2022 16:30

Bingöl'de 223 çiftçiye süt sağım makinesi dağıltıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı ve diğer kuruluşların desteği ile Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyelerine süt sağım makinesi dağıtımı yapıldı.

Bingöl'de 223 çiftçiye süt sağım makinesi dağıltıldı

Bingöl'de süt sığırı yetiştiriciliği yapan çiftçilerin, süt sağımını daha verimli, hijyenik ve modern bir şekilde yapmalarını sağlamak, hastalık riskinin minimum seviyeye çekilerek kaliteli bir süt üretimi meydana getirmek amacıyla uygulanan “Süt Sığırcılığı Altyapısının Güçlendirilmesi ve Süt Hijyeninin Arttırılması Projesi” kapsamında, Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye 223 çiftçiye süt sağım makinası verildi.

Süt Sağom makineleri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen törenle, hak sahiplerine teslim edildi.

Vali Kadir Ekinci, törende yaptığı konuşmada, 2022 yılında Bingöl’de, Tarım ve Orman Bakanlığı ile diğer kuruluşların fonladığı projelerle; bitkisel üretime 20 milyon TL, hayvancılığa 53 milyon TL, çeşitli proje ve yatırımlara da 20,6 milyon TL olmak üzere toplam 93,6 milyon TL destek ve hibe verildiğini söyledi.

"Bu rakam, ilimiz için son 20 yılda tarıma verilmiş en büyük destek olacaktır." diyen Vali Ekinci, "Bu destek ve hibeler kapsamında ilimizin özellikle süt sığırcılığı altyapısını güçlendirmek amacıyla son dört yılda çeşitli projeler uyguladık. Bu çerçevede; silajlık mısır üretimini son 4 yılda 17 Bin tondan 88 bin tona çıkardık. Fırat Kalkınma Ajansının desteği ile “Bingöl Süt Sığırcılığı Fizibilite Raporu”nu hazırladık. Önceki yıllarda yapılmış ancak atıl durumda olan süt toplama merkezlerinin bakım ve onarımını gerçekleştirerek süt toplama kapasitesi 104 ton olan 22 adet süt toplama merkezini faaliyete geçirdik. Yine Fırat Kalkınma Ajansı desteği ile 2022 yılı içinde, süt toplama kapasitesi 23 ton olan 10 adet süt toplama merkezinin kurulumunu tamamladık. İnşallah önümüzdeki aylarda bu merkezlerin açılışını gerçekleştireceğiz. Ayrıca, 2021 yılında İl Özel İdaresi hibe destekli 42 adet 500 litrelik süt soğutma tankını yetiştiricilerimize teslim ettik. Önceki yıllarda hibeli olarak dağıtmış olduğumuz 423 adet süt sağım makinasına ilaveten bugün 223 yetiştiricimize %75 hibeyle toplam 223 adet süt sağım makinasının dağıtımını gerçekleştirdik hamdolsun." ifadelerini kullandı.

Vali Ekinci, yeni makinaların Bingöl'e ve üreticiler hayırlı uğurlu olması temenisinde bulunarak, süt sığırcılığı altyapısını güçlendirmek ve üreticileri desteklemek için gerçekleştirilen yatırım ve desteklerin bundan sonra da artarak devam edeceğini kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Ekinci, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Basatemur, İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, Bingöl Damızlık Sığır Yetiştirici Birliği Başkanı Doğan Koç, Süt Sağım Makinelerini hak sahiplerine teslim etti.

AdminAdmin