EĞİTİM
Giriş Tarihi : 08-11-2022 14:29

YÖK Başkanı Prof. Özvar, ÜNİDAP 6. Dönem Toplantıısına katıldı

Doğu Anadolu Projesi Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) 6. Dönem Toplantısı, Bingöl Üniversitesi ev sahipliliğinde ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar başkanlığında yapıldı. Toplantıya Erzurum, Iğdır, Sivas, Malatya, Bitlis, Hakkari, Muş, Tunceli, Ağrı, Kars, Elazığ, Erzincan, Ardahan ve Van'daki üniversitelerin rektörleri katıldı.

YÖK Başkanı Prof. Özvar, ÜNİDAP 6. Dönem Toplantıısına katıldı

Doğu Anadolu Projesi Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) 6. Dönem Toplantısı, Bingöl Üniveristesi ev sahipliliğinde ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar başkanlığında yapıldı.

Üniversite Senato Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın yanı sıra YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Atatürk Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Hakkari Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Munzur Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin rektörleri ile DAP Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Özdoğan ve Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak katıldı.

ÜNİDAP dönem başkanı olan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çapak, toplatının açılışında yaptığı konuşmada, Doğu Anadolu Projesi Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) toplantısına ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan ve 16 üniversite rektörünü Bingöl’de,  ağırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Prof. Çapak, şöyle konuştu:

"Üniversitemiz ile ilgili sizlerle kısa bilgiler paylaşmak isterim. Bingöl Üniversitesi olarak her geçen gün hızla büyümekteyiz. Son olarak yapılan İslami İlimler Fakültesi binası ile fiziki alt yapımız bitti sayılır. Açılışını yeni yaptığımız hayvan hastanemiz sadece ilimize değil, bölgeye hizmet verecek potansiyele sahiptir. Hayvan Hastanesinden özellikle SÜTAŞ’la beraber güzel çalışmalar yapmaktayız. Ilıcalar Termal Tesisimiz, yeni açılan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültemize gelecek öğrencilerimize büyük katkı sağlayacaktır. Üç alanda pilot üniversiteyiz. ‘‘Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma’’ alanında Pilot Üniversite olarak PİKOM Birimi aracılığıyla 35 proje ile çalışmalar sürdürülmektedir.  Bu alandaki çalışmalar sonucunda ‘Bingöl Balı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ aldı. Yine bu alanda 60’a yakın ürün elde edildi. Üniversitemiz akademisyenlerinin yaptıkları bilimsel çalışmaların çıktılarını görmekten onur duyuyoruz. Örneğin 2022-2023 URAP verilerine göre Üniversitemiz 2000 yılı sonrasından kurulan üniversiteler arasında 16. sırada, bölge üniversiteleri arasında ise 1. sırada yer almaktayız. Bu vesileyle bugün gerçekleştirdiğimiz toplantının hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinize teşekkür ediyorum." 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da bölgesel üniversitelerden, kendi kurumsal potansiyelinin farkında olan, mevcut imkânları gerçekçi bir şekilde değerlendiren ve aynı zamanda vizyoner bir hedef ortaya koyan bir yönetim şekli beklediklerini ve üniversitelerin bulundukları bölgenin kalkınmasına sundukları katkıyı önemsediklerini söyledi.

Yükseköğretim sistemindeki kurumsal çeşitliliği artırma yönündeki kararlılıklarının devam ettiğini belirten Prof. Dr. Özvar, "Gerek Yükseköğretim Sistemine erişim gerekse de erişim eksikliği kaynaklı yaşanan birçok dengesizlik de bu genişleme sürecinde kendiliğinden çözüm yoluna girmiştir. Bu sürecin olumlu meyvelerinden biri olarak, 2007 yılında kurulan 17 üniversiteden biri olan Bingöl Üniversitesinin, 15 yıl gibi kısa bir sürede katetmiş olduğu mesafe ve gelişmeyi bugün burada bizzat müşahede etmenin mutluluğu içerisinde olduğumu da dile etmek isterim. Üniversitemizin bu kısa süre içerisinde kurmuş olduğu fakülteler, enstitüler, araştırma merkezleri ve diğer birimlerle altyapısını önemli ölçüde tamamladığını, 84'ü ön lisans, 42'si lisans, 48'i yüksek lisans ve 16'sı doktora programı ile 16 bin öğrenciye ev sahipliği yaparak bölgesinin önemli bir eğitim ve cazibe merkezi haline geldiğini görmekteyim." ifadelerini kullandı.

"Yükseköğretimi tüm yurt sathına yaygınlaştıran ve böylece erişim sorununun çözülmesine vesile olan geleceğe yönelik vizyonu ve destekleri dolayısıyla muhterem Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür etmek isterim.” diyen Özvar, sözlerine şöyle devam etti:

“YÖK'ün ana rolü, üniversitelerin görüş ve önerilerini alarak, bu kurumsallaşma ve olgunlaşma sürecini desteklemektir, olgunlaşma sürecinde bir yükseköğretim kurumunun hedefleri açısından en kritik husus açık ve net bir misyona sahip olmasıdır. Bugün gelinen noktada, tekrar vurgulamak isterim ki, üniversitelerimizin bulundukları bölgenin kalkınmasına sundukları katkıyı oldukça önemsiyoruz. Yükseköğretim sistemimizdeki kurumsal çeşitliliği artırma yönündeki kararlılığımız devam etmektedir.”

Prof. Özvar,  yükseköğretim kurumlarından ve üniversitelerden beklentileri arasında gördükleri en önemli hedeflerden birinin de kurumların öğrenci ve akademisyen profillerinde çeşitliliği sağlamaları olduğunu belirterek, "2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Bahar Döneminden itibaren, hazırlıklarını henüz tamamladığımız ‘YÖK Akademik Hareketlilik Projesi’ ile adeta bir akademik seferberlik ilan ediyoruz. Bu projeyi, öncelikle 2006 yılından sonra kurulan üniversitelerde öğretim üyesi temininde güçlük çekilen programlara destek olmak, üniversitelerimiz arasında öğretim elemanı hareketliliğini artırmak ve öğrencilerimizi farklı üniversitelerimizin öğretim üyeleriyle buluşturmak amacıyla başlattık. Bugünkü toplantımızın verimli geçmesini, yükseköğretim sistemimize ve ülkemizin bölgesel kalkınma odaklı süreçlerinin gelişimine katkılar sağlamasını diliyorum. Başta toplantımıza ev sahipliği yapan Bingöl Üniversitemiz olmak üzere tüm ÜNİDAP üyesi üniversitelerimize, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na ve bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.” diye konuştu.

Program, toplantıya katılan üniversite rektörlerinin görüş ve önerileriyle sonlandırıldı.

AdminAdmin