GÜNCEL
Giriş Tarihi : 13-09-2021 11:56   Güncelleme : 13-09-2021 11:56

Vali Ekinci'den Ahilik Haftası mesajı

Bingöl Valisi Kadir Ekinci, Ahilik Haftası dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Yüzyıllar öncesinde kurulan bir esnaf dayanışma teşkilatı olan ve Ahi Evran tarafından kurulan Ahilik, Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli dallarda kendisini yetiştirmesine imkan tanıyordu.

Vali Ekinci'den Ahilik Haftası mesajı

Vali Ekinci, mesajında, öncelikle ekonominin can damarı olan esnafın 34. Ahilik Haftası’nı en içten duygularla kutladığını belirtti.

Ahilik kurumunun kültür dünyamızın ve toplumsal dokumuzun temel dinamiklerinden olduğunu aktaran Vali Ekinci, "Onun için, yarattığı etki alanı ile dünyada 1 numara olan bu nadide kültürü canlı tutmak, birlik ve beraberliğimiz adına, ahlakı merkeze alan erdemli nesiller adına oldukça önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.

Vali Ekinci, mesajının devamında şunları kaydetti:

"Ahiliğin gönül fırınında pişen ahilik ekmeğinin ana maddelerini, ‘olgun kişilik, ahlak ve doğruluk’ oluşturur. Ahilik; öğrenmenin yeri, yaşı ve zamanı olmaz diyen, komşusu siftah yapmadan kendi ticaretine başlamayan, paylaşmayı öğreten, iki günü birbirinden farklı kılmayı özendiren, ‘Eline, beline, diline sahip ol’ düsturu ile toplumsal ahlakın özetini üyelerine sunan ekonomik, sosyal ve kültürel hayatımızın omurgasıdır.

Ahilik kültürü, düşünce dünyamızın yıldızlarından Ahi Evran’ın kültürüdür, onun bilgelik yoludur. Ahiler ise Ahi Evran’ın hayatımıza ışık saçan öğretisini izleyen taliplerdir.

Dünden bugüne nice milletlerin farklı renkler kattığı Anadolu toprakları, Ahilik kültürü ve pratiği ile yoğrulmuş, maya tutmuştur. Ahilik felsefesinde yalan ve aldatma yoktur, bencilliğe asla müsaade edilmez. Ahilikte adalet alınır, gülle tartılan adalet satılır. Ahiliğin terazisi doğruluk, dürüstlük ve vicdan terazisidir. Ahilik kurumu aklı iz’anı ve bilgiyi öne çıkarır, her sözünü ve işini bir bilgiye, bir tecrübeye yaslanarak ifa eder.  Bu bakımdan Ahi adalettir, Ahi emniyettir, Ahi basirettir, Ahi çalışkanlıktır, Ahi bilgi ve hikemi davranıştır.

Ahiler, güzel ahlâkları, hoşgörüleri, şefkat, merhamet ve ticari kabiliyetleri ile kadim medeniyetimizin izini sürmektedirler. Meşguliyetlerini sadece kâr sağlama faaliyeti olarak görmemekte, bunun yanında manevi imtihan olarak değerlendirmektedirler. Ahilik, ortaya koyduğu temel ilkeleriyle, toplumda yaşayan her kesimi kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olma bilincini yayan 1000 yıllık müstesna bir gelenektir.

Günümüzde bu sistem, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ile temsil edilmektedir. Esnafımız ve sanatkarlarımız ne kadar güçlü ise ekonomimiz de o derece güçlü olur. Kendi öz sermayesi, yaratıcı kabiliyeti ve alın teri ile üretim yaparak ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunan esnaf ve tüccarımız yeni nesiller için mutlu ve müreffeh yarınların teminatı olmaya devam edecektir inşallah.

Bu duygu ve düşüncelerle ilimizdeki tüm esnaf ve sanatkarlarımızın ‘Ahilik Haftasını’ kutluyor, bu haftanın ülkemiz ve milletimiz için bolluk, bereket ve hayırlar getirmesini temenni ediyorum."

AdminAdmin