GÜNCEL
Giriş Tarihi : 08-08-2023 12:41   Güncelleme : 08-08-2023 13:02

Karer'de lavanta hasadı yüz güldürdü

İngiltere'de yaşayan Bingöllü iş kadını Dicle Sevim Sertkaya tarafından 7 yıl önce doğup büyüdüğü Karer Kabaçalı köyünde ektiği lavantanın hasadı yapıldı. Oldukça başarılı bir sezon sonucu yapılan lavanta hasadı, yüksek rekoltesi ile üretici kadınların yüzünü güldürdü.

Karer'de lavanta hasadı yüz güldürdü

Çorak toprakların değerlendirilerek kentin kalkınmasına destek olunması amacıyla büyük umutlarla lavanta eken Karerli girişim kadınlar, hiçbir kimyasal kullanılmadan doğal ortamda yetiştirilen lavantanın bu yılki hasadını yaptı.

Oldukça başarılı bir sezon sonucu yapılan lavanta hasatı, yüksek rekoltesi ile üretici kadınların yüzünü güldürdü.
Karer’li kadınlar bu yıl hasat ettiği ortalama 45 kilogram lavanta çiçeğinden 1 litre yağ elde ederek rekor kırdı. Bu başarı bölgede diğer kadınlar için de ilham kaynağı olacak.

2016 yılında bir tarla ile başlayan Karer lavanta projesi, “Kadından - Kadına” presibi ile bugün beş tarlada lavanta üretiyor. Mevcut tarlalara sonbaharda yenileri eklenecek.

Lavanta tarımı yapmak isteyen kadınlar için fide ürettiklerini söyleyen proje koordinatörü Dicle Sevim Sertkaya, bu yıl ki hasattan menun kaldıklarını belirterek, “Karer’in yüksek rakım ve sert kişi bize yüksek kalite lavanta esansiyel yağı ve hidrosolü bahşetti. Geçen yıl markalaştık. Markamız; E’anna ile tüm dünyaya satış yapıyoruz. Sitemiz; www.eanna.uk ziyaret edenler ürünlerimizin hangi amaçlarla kullanıldığı görebilirler." ifadelerini kullandı.

Sertkaya, kadın üreticiler için fide üretiyor, onların da bizim gibi başarı yakalamasını, kendi markaları ile lavanta pazarına girmelerini, birer dünya markası olmalarını istediklerini ifa ederek, şöyle konuştu:

"Yüksek kalite lavanta ürünleri, fide ve teknik desteğimiz, kadınların lavanta tarımına olan ilgisi ile bölgemiz ciddi bir lavanta platosu olmaya aday.
2000 gibi yüksek rakım ve kışın -18 dereceye düşen bir iklimde üretim yapan E’anna, bu özelliği ile dünyada ilk ve tektir. Bölgede ekonomik refah yaratma amacımız dışında, özellikle terkedilmiş toprakları yeniden tarıma kazandırıyor olmamız İngiltere merkezli (NGS) National Geographic Society’nin dikkatini çekti. Lavanta ile bölgede ne tür ekonomik ve sosyal değişimler yaşandığını kayıt altına almak amaciyle, NGS, TV kanalları için Karer’de belgesel çekme hazırlığı yapıyor."

 

AdminAdmin