BNH - Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi ve Bingöl Üniversinin yürüttüğü "2021 Bingöl Kardeşlik Yılı" etkinlikleri çerçevesinde, mart ayının teması olan "Kardeşliğin Temeli: Sevgi ve Vefa" konulu panel düzenlendi.

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Andı’nın moderatörlüğünde online olarak gerçekleştirilen panele, T.B.M.M Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanı Prof. Dr. Abdulhakim Koçin, Prof. Dr. Sefa Saygılı, Doç. Dr. Dursun Ali Tökel ve Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak katıldı.

Zoom uygulamasıyla gerçekleştirilen ve çeşitli sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan panelin açlışında konuşan Prof. Dr. Çapak, panelin açılışında 2021 yılının Bingöl Valiliği öncülüğünde kardeşlik yılı ilan edildiğini belirterek, kardeşliğin temelinin de ‘Sevgi ve Vefa’ olduğunu ifade etti.

Prof. Çapak, panele katılan konuşmacılara teşekkür etti.

Programın moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Fatih Andı da sevgi ve vefanın kardeşliğin temelini tamamlayan insani bir kavram olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

" Çünkü sevgi ve vefa insan olmanın en temelinde yatan ontolojik bir duruşu da ifade eder. Sevgi ve vefa, kardeşliği besleyen bir tablo çıkarıyor karşımıza. Yani tabiri caizse, kardeşlik; sevgi ve vefanın çocuğu olarak çıkar karşımıza. Sevgi ve vefa bütün menfaat duygularından tecrit edilerek yaşanan bir duygudur. Menfaatle vefa duygusu oluşmaz. Karşılıklı çıkar ilişkisi insanda vefa duygusu oluşturmaz. Sevgi ve vefanın birleştiği noktada zirveyi aşk teşkil eder."

Prof. Dr. Sefa Saygılı, konuşmasında; “Sevgi ve vefa insanın pozitif yanlarını gösteren kavramlardır. Bu kavramları sevgi ve vefa yönlerimiz güçlü olduğu takdirde; daha azimli oluruz, yaşam enerjimiz artar ve strese karşı daha dayanıklı oluruz." dedi.

Prof. Dr. Abdulhakim Koçin, kardeşliğin özellikle son dönemde çok ihtiyaç duyulan bir duygu olduğunu ifade etti.

İslam coğrafyasının kardeşlik duygusunu unutması sebebiyle, bu dönemde böyle programları anlamlı bulduğunu aktaran Koçin, "Malumunuz hepimiz din kardeşiyiz. Son dönemlerde din kardeşliğimiz kopma noktasına gelmiş durumda. Biz Müslümanlar arasında vefa ve sevgi duygusunun kalmadığı bir dönemi yaşadığımız için, kardeşlik duygusunun da pek kalmadığını görüyoruz." diye konuştu.

Doç. Dr. Dursun Ali Tökel, bugüne kadar bir ilde ilk defa böyle bir etkinlik yapıldığını öğrendiğini ve etkinliği düzenlenen Bingöl Valiliğini, Belediyesini, Üniversitesini gönülden tebrik ettiğini söyledi.

Tökel, şunları kaydetti:

"Bir şeyin değeri ve kıymeti yokluğu ile anlaşılır. Yani bir toplumda vefa, sevgi, kardeşlik, teşekkür etme duygusu kalmamışsa ve bunların yokluğunu hissedersek, işte o zaman bu kavramların kıymetini ve yokluğunu anlamış oluruz. Mevlana Hazretlerinin çok kıymetli bir sözü vardır; ‘İnsanı nasıl tanırız’ diye. Verdiği cevap ise çok manidar; ‘Verdiği sözde duruyor mu? Vefası var mı? Asıl ona bak! Hakla ettiği sözleşmeyi yerine getiriyorsa, insanlara verdiği sözde duruyorsa vefalıysa istediğin kadar öv’ der."