GÜNCEL
Giriş Tarihi : 12-01-2024 14:39   Güncelleme : 12-01-2024 15:39

Görüş alanı dışındaki canlılar yapay zeka ile tespit edilecek

Bingöl Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Çalışan'ın da araştırmacı olarak yer aldığı “Görüş Alanı Dışındaki Canlıların Lazer ve Ses Sinyalleri Kullanılarak Yapay Zeka ile Tespiti” Projesi, TÜBİTAK 1001 Projeleri kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje ile özellikle deprem gibi enkaz altı görüş alanı dışındaki kişilerin yaşamsal verileri, yapay zeka teknikleri kullanılarak tespit etme amacı güdülüyor.

Görüş alanı dışındaki canlılar yapay zeka ile tespit edilecek

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu yürütücülüğünde; Afyon Kocatepe Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Nevzat Olgun, Bingöl Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Çalışan, Dicle Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Nergiz ve Adıyaman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Ferdi Doğan’ın araştırmacı olarak yer aldığı “Görüş Alanı Dışındaki Canlıların Lazer ve Ses Sinyalleri Kullanılarak Yapay Zeka ile Tespiti” başlıklı proje TUBİTAK 1001 projeleri kapsamında destek almaya hak kazandı.

Proje ile ilgili olarak yapılan açıklamada; özellikle son yıllarda dünyada ve ülkemizde yaşanan depremlerin, acil durum yönetimi ve arama kurtarma ekipleri için yeni çözümler bulma ihtiyacının ortaya çıkarıldığı ve deprem anında yapıların çökmesi durumunda kazazedelerin verimli ve mümkün olan en kısa sürede tespit edebilen bir canlı tespit sistemine olan ihtiyacın araştırma ekibi tarafından ele alındığı ve bu bağlamda yenilikçi teknolojiler ile deprem sonrası canlı tespitinin konusuna odaklandığı belirtildi.

Arama kurtarma çalışmalarında kullanılan mevcut teknolojilerde farklı sınırlamalar ile karşılaşıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu projede, mevcut teknolojilerdeki sınırlılıkların üstesinden gelmek amacıyla lazer ve ses dalgalarını kullanarak görüş alanı dışında kalan kişilerin tespiti için yeni bir teknoloji geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu yenilikçi sistem, enkaz altındaki kişilerin yaşam tahminini hızlı ve etkili bir şekilde yapabilme kabiliyetine sahip olacaktır.” denildi.

Proje 2 yıl sürecek

İki yıl sürecek olan projede lazer ve ses dalgaları kullanılarak görüş alanı dışında bulunan canlıların tespitinin yapılması hedefleniyor. Proje ile özellikle deprem gibi enkaz altı görüş alanı dışındaki kişilerin yaşamsal verileri, yapay zeka teknikleri kullanılarak tespit etme amacı güdülüyor.

AdminAdmin