GÜNCEL
Giriş Tarihi : 27-11-2021 17:35   Güncelleme : 27-11-2021 18:19

Bingöl’de yaralı görüntülenen çizgili sırtlanın telef olması üzdü

Bingöl-Erzurum karayolunda bir sürücü tarafından yol kenarında yaralı halde görüntülenen nesli tükenmekte olan çizgili sırtlan, bir süre sonra arazide telef olmuş halde bulunması hayvan severleri üzdü.

Bingöl’de yaralı görüntülenen çizgili sırtlanın telef olması üzdü

 Bingöl-Erzurum karayolunda bir sürücü tarafından yol kenarında yaralı halde görüntülenen nesli tükenmekte olan çizgili sırtlan, bir süre sonra arazide telef olmuş halde bulundu.

Olay, Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç’un sosyal medya hesaplarından sırtlanın görüntülerini paylaşmasıyla ortaya çıktı.

Koç, bir sürücünün Çobantaşı mevkisinde çektiği görüntüleri kendisine gösterdiğini, yaralı hayvanın görüntüsünü görür görmez çizgili sırtlan olduğunu anladığını ve kurtarmak için arkdaşlarıyla bölgeye gittiklerini söyledi.

"Yaralı sırtlanın telef olması bizi üzdü"

Yapılan aramalara rağmen hayvanı bulamadıklarını anlatan Koç, sabah saatlerinde tekrar başladıkları arama çalışmaları sırasında, çizgili sırtlanı yaralandığı bölgeden yaklaşık 5 kilometre mesafede telef olmuş halde bulduklarını aktardı.

Sırtlanın telef olmasından suyduğu üzüntüyü dile getiren Koç, yaşanan durumu şöyle aktardı:

"Akşam saatlerinde bir kamyoncu arkadaş bana ulaşıp, Bingöl Karlıova Karayolu Çobantaşı köyü mevkiinde yaralı halde bir çizgili sırtlana rastladıklarını ve bunu kayıt altına aldıklarını söyledi. Bana gönderilen görüntüde bölgemizde şimdiye kadar pek rastlamadığımız çizgili sırtlan olduğunu fark ettik. Sabah saatlerinde ben ve arkadaşlarım bölgede yaptığımız araştırmada sırtlanı yaralandığı yerden yaklaşık 5 kilometrelik bir mesafede maalesef telef olmuş halde bulduk. Bölgemizde ve coğrafyamızda böylesi farklı türlerin olduğunu bilmek bizleri bir yandan sevindirirken, bulduğumuz sırtlanın telef olmuş olmasıda bir o kadar bizleri üzdü."

"Türkiye’nin Çizgili Sırtlanı"

Sırtlangiller ailesinde yer alan çizgili sırtlanlar dünyada Kuzey ve Doğu Afrika’da, Asya’da, Kafkaslar’da ve Güney Sibirya’da yaşar. Türkiye’de ise özellikle Akdeniz, Ege, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunurlar. Marmara ve İç Anadolu bölgelerinin belirli yerlerinde de görülürler.

“Kırmızı Kategoride”

Çizgili sırtlan, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kategorilerine göre "Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi"nde yer alıyor.

AdminAdmin