GÜNCEL
Giriş Tarihi : 20-06-2021 11:17   Güncelleme : 20-06-2021 11:17

Bingöl'de koyunlar bir bir telef oluyor! Üretici zorda

Bingöl'de koyunlar bir bir telef oluyor! Üretici zorda

Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı Halifan köyünde besicilik yapan Zeki Bitmaz'e ait sürüdeki koyunlar bir bir telef oluyor. Son bir haftada 80 hayvan telef oldu.

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde henüz teşhis konulamayan bir hastalıktan dolayı bir hafta 80 küçükbaş hayvan telef oldu.

İlçeye bağlı Halifan köyünde yaşayan Zeki Bitmez (63), sürüsündeki koyunların birer birer telef olması üzerine yetkililere haber verdi. Hayvanların neden telef olduğunun tespit edilmesi için leşlerden numune alınarak labaratuvara gönderildi.

Labaratuvardan gelecek haber beklenirken, sürüdeki hayvanlar telef olmaya devam ediyor.

Yıllardır hayvancılık yaparak hem ailesinin geçimini sağlayan hem de ülke ekonomisine katkı sunan besici Bitmez, yaptığı açıklamada, hastalığa çözüm bulunmasını istedi.
Bitmez, şunları kaydetti:
"Önce sürüdeki koyunlardan bir iki tanesi telef oldu dikkate almadık. Çünkü her yıl 7-8 telef oluyordu. Sayı 20'yi aşınca özel veteriner getirip kontrol ettirdik. İlaç yazdı, hayvanları ilaçladık. Ölümler devam etti. Ondan sonra il ve ilçe tarım müdürlüklerine haber verdik. Sağolsunlar gelip telef olan hayvanlardan numune aldılar, sonuçları bekliyoruz. Şimdiye kadar 80 hayvamnımız telef oldu. Çok mağduruz, yetkillerden destek bekliyoruz."

Havaların çok ısıntığını ve hayvanların olumsuz etkilendiğini aktaran Bitmez, hastalıktan dolayı yaylaya çıkmadıklarını belirtti. Bitmez, hastalığa teşhis kolduktan sonra yaylaya çıkacaklarını sözlerine ekledi.
Bu arada telef olan hayvanlar, hastalığın yayılmamamsı için iş makineleriyle açılan çukurlara atılıp üzerine toprak serpildi.

AdminAdmin