GÜNCEL
Giriş Tarihi : 22-11-2023 14:26   Güncelleme : 22-11-2023 14:44

Bingöl Uluslararası Bal Şurası ve Fuarı kapanış toplantısı

Bingöl Üniversitesi tarafından 17-19 Kasım 2023 tarihleri arasında Türkiye'de ilki gerçekleştirilen ve 3 gün süren 'Uluslararası Bal Şurası ve Fuarı', sonuç bildirgelerinin sunulması ve protokol konuşmaları ile sona erdi. Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi’nde 19 Kasım Pazar günü yapılan ‘şura ve fuar’ kapanış toplantısına Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, Bingöl, Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Aba, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Bingöl Uluslararası Bal Şurası ve Fuarı kapanış toplantısı

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Cumhurbaşkanı Yardımcımızın bizzat bal şurasını ve fuarını önemseyip sırf bu program için gelip gitmesi bizim için çok önemliydi.” dedi.

Uluslararası Bal Şurası ve Fuarı fikrinin, bundan bir yıl önce YÖK Başkanının Bingöl’e gelip iki gün kalması ile ortaya çıktığını belirten Rektör Çapak, “Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Dr. Cevdet Yılmaz’ın bizzat bal şurasını ve fuarını önemseyip sırf bu program için ilimize ve üniversitemize gelip gitmesi bizim için çok önemliydi. Zat-ı alilerine müteşekkiriz.” ifadelerini kullandı.

YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’ın üniversiteyi ziyaretiyle ortaya çıkan ‘Bal Şurası ve Fuarı’ fikrinin yine bir yıl içinde uygulamaya geçmesinin memnuniyet oluşturduğunu ifade eden Çapak, “Oradan çıkan bir fikir bugüne ulaşmış oldu. Aynı zamanda birçok etkinlik bir arada yapıldı. Bütün arkadaşlarımız çok yakından ilgilendiler. Bu süreçlerde sizler dâhil olmak üzere herkesin katkısı bizim için çok kıymetliydi.” şeklinde konuştu.

“Kendi yol haritamızı çıkaracağız”

Şura ve fuar sonrası arıcılık ile ilgili arkadaşlarımız toplanacak diyen Rektör Çapak, ayrıca şu konulara vurgu yaptı:

“En azından üniversite olarak neler yapabileceğimizi belirleyeceğiz. Kendi yol haritamızı çıkaracağız. Adım adım yürüyeceğiz. Kısa, orta ve uzun vadede yapılacak şeyler var. Biz kendi işimizi en iyi şekilde yapacağız. Ayrıca bizim dışımızda ilgili kurumlara, başta Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız olmak üzere, Tarım Bakanlığı, YÖK ve Strateji, Bütçe Daire Başkanlığına da ileteceğiz. Bütün bu çalışmaları Sayın Valimizin, Belediye Başkanımızın, Ticaret Sanayi Odamızın, Arıcılar birliğimizin, ilgili paydaşlarımızın katkıları ve genç arkadaşlarımız, akademisyenler, basın mensupları, güvenlik personeli kısacası her yere dokunuş yapan arkadaşlarımız ile başardık. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Diğer ismini anamadığım, aklımıza gelmeyen, katkı sunan kişiler var. Onlara da çok teşekkür ediyorum.”

“Valilik olarak ev ödevimizi aldık, uygulanabilir olanları gerçekleştirmeye çalışacağız”

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, Uluslararası Bal Şurası ve Fuarı kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, bu etkinliği çok önemsediklerini belirterek “İnanın her şeyi samimiyetle yaptık. Sayın Rektörümüzle, Belediye Başkanımıza belki biz yedi veya sekiz defa toplantılar yaptık, bununla ilgili. Mutfakta çok büyük emek var. Programı hazırlayan hocamın ekibine çok çok teşekkür ederim. Çok kıymetli sponsorlarımız var, destek aldığımız Fırat Kalkınma Ajansımız var, TÜBİTAK’ımız var, TİKA’mız var. Onlardan çok büyük destek aldık. Onlara çok teşekkür ederim. Biz de Valilik olarak Bingöl ile ilgili ev ödevlerimizi aldık, uygulanabilir olanları gerçekleştirmeye çalışacağız. Daha büyük çaplı olanları ise bakanlıklar nezdinde Türkiye genelinde uygulamaya geçecektir diye düşünüyorum” dedi.

“Buradaki sonuçlar, buradaki çıktılar bize çok önemli bir ışık tutacaktır, yol gösterecektir”

Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, “Yaklaşık üç gündür devam eden ‘Uluslararası Bal Şurası ve Fuarı’mızı sonuna geldik. Gerçekten ilimize, bölgemize ve ülkemize yakışır bir şura oldu. Emekleri geçen Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Dr. Cevdet Yılmaz'a, YÖK Başkanımıza, Tarım Orman Bakan Yardımcımıza, Sayın Valimize, Rektörümüze ve Türkiye'nin farklı illerinden katılan rektör hocalarımıza, İl Tarım Müdürlüğümüze, Ticaret Odası Başkanlığımıza, Arıcılar Birliği Başkanımıza, Arıcılar Birliği Merkez Başkanımıza yurt içinden ve yurt dışından katılan bütün katılımcılara teşekkür ediyorum. Buradaki sonuçlar, buradaki çıktılar bize çok önemli bir ışık tutacaktır, yol gösterecektir ve inşallah bundan sonraki süreçte de bundan sonra yapılacak çalışmalara da çok sağlıklı, sağlam bir zemin oluşturacaktır” dedi.

“Türkiye arıcıları adına şükranlarımızı, şükranlarımı arz ediyorum”

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin de yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Biz burada Türkiye arıcıların sorunlarını ve çözüm önerilerini tartıştık. Hocalarımız da çok değerli bakış açılarını dile getirdiler. Bu nedenle ben rektör hocama ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma, üniversitenin tüm katılımcılarına, emek verenlere, Tarım Orman Bakanlığımıza, Daire Başkanlarımıza teşekkür ederim. Hepinize Türkiye arıcıları adına şükranlarımızı, şükranlarımı arz ediyorum.”

Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Aba da konuşmasında şunları söyledi:

“Uluslararası Bal Şurası ve Fuarı’nın ilimize, ülkemize özellikle üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum. 2017 yılında ilki yapılan Dünya Bal yarışmasında 120 ülke ve 600 katılımcı arasında Bingöl Balı olarak dünya ikincisi olduk. Son 2 yıl içerisinde 9 ödül aldık. Ocak 2024’te Paris’te bal yarışması olacak. Tekrar katılım sağlayarak ödül almayı düşünüyoruz. Bu güzel çalışmadan dolayı tüm paydaşlara teşekkür ediyorum.”

Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, Uluslararası Bal Şurası ve Fuarı’na katılan başta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz olmak üzere, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen’e, Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta’ya, Bingöl Milletvekilleri Feyzi Berdibek ve Zeki Korkutata ile eski dönem vekillere, Belediye Başkanı Erdal Arıkan’a, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Çintay’a, TÜBİTAK’a, TİKA’ya, Fırat Kalkınma Ajansına, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanına, Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanına, Sponsorlarımıza, tebliğ sunan bilim insanlarına, arıcılara ve tüm katılımcılara teşekkür ettiğini bildirdi.

Şura ve fuar sonunda ortaya çıkan sonuçlar kısa sürede rapor haline getirilerek ilgili kurum ve kurumlarla paylaşılacak.

AdminAdmin