EĞİTİM
Giriş Tarihi : 21-09-2021 16:56   Güncelleme : 21-09-2021 17:01

Bilim insanları 3 yeni arı türü keşfetti

Bilim insanları 3 yeni arı türü keşfetti

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Arş. Gör. Dr. Emin Kaplan ile Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden Prof. Dr. Erol Yıldırım ve Zoologische Staatssammlung München’den (Almanya) Dr. Christian Schmid-Egger tarafından gerçekleştirilen ortak araştırmalar sonucunda 3 yeni arı türünü isimlendirerek literatüre kazandırıldı.

Arıcılık alanında yapılan ve 3 yeni çeşit arının literatüre kazandırıldığı araştırmanın sonuçları Dünyada zooloji alanında en prestijli dergilerinden biri olan Zootaxa’da yayınlandı. Etimolojik olarak isimlendirilen bu arı türlerinden; Priocnemis (Umbripennis) bingolensis sp. nov. Bingöl’de, Priocnemis (Umbripennis) diyarbakirensis sp. nov. Diyarbakır’da, Agenioideus (Mimochares) karsensis sp. nov. Kars’ta tespit edildi. Böcekler (Insecta) sınıfında; Hymenoptera takımından Pompilidae ailesine ait olan bu arılar tarımda zararlı örümcek türleri ile beslenmesinden dolayı örümcek eşekarıları olarak da isimlendiriliyor.

Genellikle koyu renkli soliter olarak yaşayan arılar tarımda kimyasal mücadeleye alternatif olarak kabul edilen biyolojik mücadele içerisinde çok önemli roller üstleniyor. Bu arılar biyoçeşitlik zincirinin önemli bir halkasını oluşturuyor.

Bingöl ilinin coğrafik olarak sıcak ve kurak Güneydoğu Anadolu iklimi ile soğuk ve kurak Doğu Anadolu iklimi arasında bir geçiş bölgesi olması nedeniyle böcek biyoçeşitliliği açısından oldukça zengin olduğunu belirten Arş. Gör. Dr. Emin Kaplan, ayrıca bugüne kadar birçok önemli çalışmayı hayata geçiren ve Bölgesel Kalkınma ve İhtisaslaşma alanında pilot üniversite olan Bingöl Üniversitesi bünyesinde biyoçeşitliliği koruma ve geliştirme adına yeni tür arayışlarının devam edeceğini söyledi.

AdminAdmin