EĞİTİM
Giriş Tarihi : 14-06-2021 21:28   Güncelleme : 14-06-2021 22:07

Yurtdışı eğitimle ilgili online söyleşi programı düzenlendi

Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Abdurrezak Gültekin moderatörlüğünde gerçekleşen programa, Doç. Dr. Hüseyin Çaldak, Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Emrah Akyüz ve Harvard Üniversitesi’nde araştırmalar yürüten Dr. Mustafa Korkutata katıldı

Yurtdışı eğitimle ilgili online söyleşi programı düzenlendi

Genç Memur-Sen Bingöl Üniversitesi ADEM (Akademik Düşünce Eğitim ve Medeniyet Topluluğu) Kulübü tarafından online "Yurtdışı Eğitim Tecrübe Paylaşımı Programı" düzenlendi.

Moderatörlüğünü Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Abdurrezak Gültekin'in yaptığı programın açılış konuşmasını Doç. Dr. Hüseyin Çaldak yaptı. Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Emrah Akyüz ve Harvard Üniversitesi’nde araştırmalar yürüten Dr. Mustafa Korkutata ise programa konuk olarak katıldı.

Dr. Abdurrezak Gültekin, söyleşinin amacının yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencileri bilgilendirmek olduğunu söyledi. Gültekin, daha sonra konuşmacıları tanıtarak yayına davet etti.

Doç. Dr. Çaldak, açılış konuşmasında, eğitimde felsefenin önemine işaret ederek, "Felsefe kendini öğrenebilmek demektir." dedi.

Felsefenin, içinde yaşadığımız evrendeki gerçekleri öğrenmek ve keşfetmek anlamına geldiğini aktaran Çaldak, şunları söyledi:

"Gerçeğin çıkartılabilmesi ve gerçeğin aktarılabilmesi, yani eğitimin verilebilmesi için felsefeye ihtiyaç vardır. Felsefe aynı zamanda eleştirebilmek, yani bir olaya farklı açılardan bakabilmek ve rasyonel olabilmektedir. Doğruyu yanlıştan ayırt etmenin tek yolu felsefedir. Bu anlamda öğrencilerin eğitim hayatında rasyonelliğe ulaşabilmesi felsefem ile mümkündür."

 Dr. Emrah Akyüz de yurtdışı eğitimle ilgili kendi tecrübelerinden bahsetti.

İskoçya ve İngiltere gibi ülkelerin saygın üniversitelerinde eğitimler aldığını, Japonya ve Ukrayna'da da uzun yıllar bilimsel çalışmalar yürüttüğünü anlatan Dr. Akyüz, "Yurtdışı eğitimin üç temel getirisi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi yabancı dilin gelişimidir. Saygın üniversitelerde eğitim dili İngilizcedir. Yurtdışı eğitim ile bilimin dili olan İngilizceyi öğrenmeniz mümkündür. İkinci önemli getirisi dünyanın saygın üniversitelerinde iyi bir eğitim alarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Cambridge, Oxford ve LSE gibi dünyanın en köklü üniversiteleri akademik donanımı yüksek öğrencilere burs vererek kendi bünyelerine katmaya çalışmaktadır. Bu eğitim kurumlarında eğitim alan öğrenciler mezuniyet sonrası iyi bir kariyere sahip olabilmektedir. Üçüncüsü ise dünyayı keşfetmenize olanak sağlamasıdır. Yurtdışı eğitim ile dünyayı gezmeniz kolaylaşacaktır. Dünyayı gezdikçe farklı kültürlerin ve yaşam tarzlarının keşfedilmesi, öğrencilerin içinde yaşadıkları dünyayı daha iyi okumalarına olanak sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Dr. Mustafa Korkutata ise Harward Üniversitesi’nde gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalar ile ilgili öğrencilere deneyimlerini aktardı. Dr. Korkutata, şunları kaydettti:

"Eğitim hayatında başarının sırrını üç noktada toplayabiliriz. Bunlardan birinci çok kitap okumaktır. Alanınızla ilgili olabildiğinde fazla kitap okumanız gerekmektedir. İkincisi ise çevrenizi gözlemlemeniz ve anlamaya çalışmanızdır. Üçüncü temel nokta ise çevrenizdeki insanlarla network oluşturmaktır."
 
 

AdminAdmin