Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Bingöl'de görev yapan medya kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

Bingöl Üniversitesi Arı Ürünleri Tanıtım Ofisi'nde gerçekleştirilen tanışma toplantısına, Rektör Çelik ve medya mensuplarının yanı sıra, üniversitenin diğer bazı yönetivileri katıldı.

Rektör Çelik, göreve yeni başlaması dolayısıyla bir araya geldiği medya mensuplarıyla tek tek tanıştı, ardından kendisini tanıttı.

"İnovatif ve futuristik yaklaşımlarıyla yeni nesil üniversite vizyonumuzu sizlerle paylaşmak isterim." diyen Prof. Çelik, yeni nesil üniversite vizyonunu maddaler halinde şöyle aktardı:

"1) Etkin yönetim biçimi: 
Ana bilim dallarının, bölümlerin, fakültelerin ve diğer birimlerin yönetime katılımı yoğun bir şekilde sağlanacak ve problemlerin anlık çözümü sağlanacaktır. Bu durum güçlü Rektör Yardımcıları, güçlü dekanlar, güçlü bölüm başkanları ve merkez müdürleri ile sağlanacaktır. Buna güçlü daire başkanları ve müdürleri eklersek problemlerin anlık çözümü ortaya çıkacaktır. Ben koşacağız, ekibimde benimle koşmak zorunda kalacak, enerjisi olmayanlar doğal seleksiyona uğracaktır. Halkın, kamu ve özel kurumların bilimsel katkılarına çok önem verilecektir. Kişiler değil, kurumlar/birimler önemli olacaktır. Bizzat kendim dahil hiç kimse Bingöl Üniversitesinden üstün değildir.
Her öğretim üyesinin/elemanının ve idari personelin üstün olduğu noktalar var. Bunları ön plana çıkartarak, büyük sinerji ortaya çıkartacağız. Disiplinler arası çalışmaya önem vererek bölümlerin, fakültelerin birbirleriyle bilimsel temas kurmalarını sağlayacağız. 
Ben ve ekibim geçmişle kavga etmeyeceğiz. Kavganın kazananı olmaz. Kavga üniversiteye zarar verir. Özlük haklarına riayet edeceğiz. Üniversite atama ve yükseltme kriterlerine göre hareket edeceğiz. Bu kriterleri sadeleştireceğiz. Kadroyu vermek bir lütuf değil, özlük hakkıdır. Ne zaman doktorasını verdiğine, doç olduğuna, doçentlik süresini bitirerek prof olduğuna bakılacak, ona göre hareket edilecektir. Bu durum hocalarımızın ve çalışanlarımızın moral ve motivasyonu artıracak ve bilime odaklanmayı sağlayacaktır.  
Devletin işleri devletin kurallarına göre olur. Devlette belge konuşur. Mevzuata aykırı iş yapmayacağız. Mevzuata adaleti ekleyerek yolumuza devam edeceğiz. Liyakat süslü kelime olmayacak. İşlerimizde gayret, liyakat ve temiz ahlak esasına göre hareket edeceğiz.    
Denk bütçe yaklaşımı kullanılabilir. Karşılığı olmayan planlama yapılamayacaktır. Fabrika nasıl yönetilirse, aile nasıl yönetilirse öyle yöneteceğiz. Üniversitenin zarar etmesine müsaade etmeyeceğiz. Kar eden üniversite modelini uygulayacağız. Bölümlerin üretim yapan yerler haline dönüştüreceğiz. Elde edilen kar bölümlere geri dönecektir. 
2) Varlık yönetim sistemi: 
Tüm imkanların kayıt altına alınarak mercek altına alınabilir. Mekanlarımızın, binalarımızın, cihazlarımızın ve insan kaynaklarımızın listesini çıkartacağız. Bir tıkla imkanlarımızı görmek gerekir. Buna bağlı olarak imkanlarımızı verimli kullanacağız. 
Mekansal çalışmalarımızı yapacağız. Kampüsü yeniden tasarlayacağız. Gerekirse yeni kampüs alanları bulacağız. 10 yıllık master planını çıkartıp, fakültelere yeni fakülteler ekleyeceğiz. Fen-Edebiyat Fakültesini ayıracağız, Fen Fakültesi, Edebiyat Fakültesi kuracağız. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi ayırarak Mühendislik Fakültesi ve Mimarlık ve Tasarım Fakültesini kuracağız. Yabancı Diller Fakültesi kuracağız. Tıp Fakültesi çalışmalarımız devam ediyor. Bu fakülteleri alt yapısal olarak güçlendireceğiz. İlin durumuna göre fakülteler, bölümler, enstitüler, merkezler, meslek yüksek okulları mercek altına alıancaktır. 
Üniversitedeki cihazların listesini çıkartacağız. Bozuk olanları tamir edeceğiz. Yeni cihazlar alacağız. Cihazların nesnelerin internetiyle birbirleriyle konuşmasını sağlayacağız. 
İnsan kaynaklarımızla özel çalışacağız. Üstün taraflarını çıkartacağız. Eksiklerimizi hizmet içi eğitimle tamamlayacağız. Eksiklerimiz ve hatalarımız olabilir, önemli olan eksiklerimizde ve hatalarımızda ısrar etmemektir. 
Öğrencilerimizle özel ilgileneceğiz. Özel yetenekleriyle (spor, enstrüman vs) birlikte bilimsel gelişimini sağlayacağız. Yabancı öğrenci sayısını 5000’e çıkartacağız. 
3) 6 sigma, yalın eğitim/üretim ve kalite süreçleri: 
Mevcut ve yeni kurulacak tüm proseslerin, bölümlerin, laboratuvarların/merkezlerin ve ünitelerin süreçlerinin maksimum verimlilikte kullanılması sağlanabilir. Bölümlerin, laboratuvarların, merkezlerin ve tesislerin akreditasyonu sağlanacaktır. Laboratuvarlarımızın firmaların akredite laboratuvarları olması konusunda çalışmalar yapıyoruz.  
4) İstatistiki modellerin uygulanması: 
Tüm işlerde istatistiki modeller oluşturularak yoğun bilgilerin alınması sağlanabilir, üniversitenin dinamiklerini hayata geçirilerek yoğun hacimleri ortaya çıkartılacaktır. Burada üniversiteyi yönetmeyi bir doktora tezi gibi görüyorum. Yani üniversiteye yenilikler getireceğiz. Kendi tükettiğimiz ürünlerimizi kendi bölümlerimizde, laboratuvarlarımızda ve merkezlerimizde yapıp, öncelikle kendimiz kullanacağız, daha sonra diğer kuruluşlara satacağız. 
Üniversitenin risk analizlerine çalışacağız. Enerji, mekan, cihaz, insan kaynakları gibi alanlarında verimlilik analizleri yapacağız.
5) Çılgın projelerin hayata geçirilmesi: 
Bilimsel ve sanat yönü güçlü “Kanal İstanbul” gibi çılgın projelerle Üniversiteye çağ atlatacağız. QS skorlarında üst sıralara geçmek bunlara bağlı olarak çok daha iyileşecektir. Kırsalda ekonomik çeşitlilik ve merkezde iş, kültür, sanat, turizm, spor, bilim/teknoloji merkezleriyle/kuruluşlarıyla birlikte İskandinav Ülkeleri modeli uygulanması iyi olabilir. Nitelikli bilgi ve nitelik insan üreteceğiz. İskandinav Ülkelerindeki üniversite modeli uygulayacağız. Bilgi üretip, bilgi satacağız. Üniversitenin patent, faydalı model ve copyright sayılarını artıracağız. 
Diş Hekimliği Fakültesi: Fakültemiz ve Hastanemiz son aşamaya gelmiştir. 2 ay içinde bitirmeyi hedefliyoruz. Fakülteyi diğer diş hekimliği fakültelerinde farkı kendi implant ve kompozit malzemelerimizin kendi çalışanlarımız tarafından üretilmesidir. Kendi kendini tamir eden eden dişlerin üretimi sağlanarak çok etkin fakülte olacaktır. Bu fakültemiz hem Bingöl’e hemde civardaki illere hizmet verecektir. Hastanemizde son teknolojileri uygulayacağız. İçinde laboratuvarların ve 102 ünitenin olduğu bilimsel çalışmalar yapılacaktır. 
Fen Fakültesi: Matematik, Kimya, Fizik ve Biyoloji çok önemli alanlardandır. Bütün sırlar burada ve nanoteknolojinin ve pikoteknolojinin önemli çalışmaları hedefliyoruz. Temel alanlarda know-why ve teknolojik alanlarda know-how üreteceğiz. Temel bilimlere çok önem vereceğiz. Onları teknoloji ile birleştireceğiz. 
Edebiyat Fakültesi: Toplum mühendisliğine yoğun bir şekilde çalışacağız. Mesela felsefede son nokta nedir? Yeniden düşünmeye önem vereceğiz. Kritik ve analitik düşünce çerçevesinde olayların arka planını gören bireyler yetiştireceğiz. Yeni paradigmaların peşinde olacağız. Yıkıcı teknolojilerin üniversitemizde olmasını sağlayacağız. İbni Haldunun asabiyet teorisinin günümüze yorumlanmasını sağlayacağız.  
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi: Burada kendi hastanemizi kurarak teknolojiyi fakülteye uygulayacağız. 
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi: Sanal borsa laboratuvarı kuracağız. Teknoloji ile iç içe yeni nesil yöneticiler yetiştireceğiz.
İslami Bilimler Fakültesi: Bu fakültenin ismini değiştireceğiz ve İlahiyat Fakültesi olacaktır. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu gerçek alimlerini yetiştireceğiz. 
 Mühendislik Fakültesi: Bu fakültemiz fabrika gibi çalışacaktır. Dijital fabrikalara dönüştüreceğiz. Dijital fabrikaları kuran dijital fabrikaları kuracağız. 
Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi: Yeni formatta devam edecektir. Milli ve yerli sanatlar, animasyon ve filmler üretilecektir. Anminomekatronik karakterler üretilecektir. Bingöl doğal sinema platosu olacaktır. TRT ve diğer kanallar dizileri burada çekecektir. 
Sağlık Bilimleri Fakültesi: 
Spor Bilimleri Fakültesi: Sporun her alanında çalışmalar yapılacaktır. Yeni nesil stadyumlar, tesisler vs kuracağız. Başarılı sporcuların bilimsel metotları çalışılacaktır. Oyunların animasyonları yapılacaktır. Dijitalleşme sağlanacaktır.
Veteriner Fakültesi: Hayvanların her çeşiti çalışılacaktır. Evcil hayvanların dışında deney hayvanları da çalışılacaktır. Bunlarla ilgili teknolojik prosesler kullanılarak ıslah çalışmaları yapılacaktır. 
Zıraat Fakültesi: Zıraatte yeni teknolojiler kullanılacaktır. Dron teknolojisi, mikrouydu ve nanoteknoloji uygulanacaktır. 
Tıp Fakültesi: Hastanelerle afiliye olarak çalışmalara devam edilecektir. 
Eğitimde %30 İngilizce/Arapça yöntemini uygulayacağız. Bunun faydası var. Bölümlerin ilk yılı hazırlık olacaktır. Her dönemde İngilizce ders olarak bölümler revize edilecektir. 
Kendi enerjisini üreten üniversite formatını gerçekleştireceğiz. Güneş panelleri ve jeotermal enerji kullanılması hedeflenmektedir.
6) Yapay zeka: Üniversitede otonom süreçler başlatılabilir. Problemlerin anlık çözümü sağlanacaktır. Her birimde otonom süreçler oluşturulacaktır. 
7) E-üniversite: Bu işlem süreçler kısaltılacak ve israf önlenecektir. Bu sistemle 1’e 5000 israfın önlenmesi sağlanacaktır. Her hocanın dijital ikizi çıkartılabilir. Hibrit eğitim yönetimi ile yurtdışından yoğun öğrenci çekilebilir. E-Class, e-deneyler, e- lab lar vs olabilir. Bu konuda çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam etmekteyiz. 26 kişilik dijital dönüşüm ekibi kurduk. Bunlarla altyapı, yazılım ve üniversiteye adaptasyonu çalışılmaktadır.
8) Gelişen şartlara ve teknolojilere göre eğitim, bilim ve teknoloji, uluslararasılaşma ve topluma fayda başlıkları yeniden mercek altına alınacaktır."