EĞİTİM
Giriş Tarihi : 06-09-2021 15:07   Güncelleme : 06-09-2021 15:07

TUBİTAK'tan Bingöl Üniversitesi proje önerisine destek

Bingöl Üniversitesi'nin "Noktasal Riemann Dönüşümler" adlı projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu

TUBİTAK'tan Bingöl Üniversitesi proje önerisine destek

Yürütücülüğünü Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Akyol`un yaptığı "Noktasal Riemann Dönüşümler" 1001 kodlu proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Proje ile matematik ve fizikte önemli uygulama alanları bulunan katlı genişletilmiş çokluklar (manifoldlar) arasındaki Noktasal Riemann Dönüşümler tanımlanacak ve bu dönüşümler yardımı ile manifoldların geometrisi incelenecek.

Doç. Dr. Akyol, proje hakkında bilgi vererek, iki geometrik yapıyı karşılaştırmanın en uygun yolunun bunlar arasında uygun dönüşümleri tanımlamak olduğunu söyledi.

Akyol, şunları kaydetti:

"Bu proje ile geometri literatürüne ilk kez girecek olan ‘Noktasal Riemann Dönüşümler’ tanımlanacak, bu kavram ile birçok yeni problemler ve yeni sonuçlar ortaya çıkarılacak ve tanımlanacak, yeni dönüşümler yardımı ile fiziksel optik ve geometrik optik arasında bağlantı kurulacak. Proje kapsamında bu alanda daha sonra yürütülecek çalışmaların alt yapısının oluşturulacaktır. Özellikle fizik ve mühendislik gibi önemli alanlarla ilişkili olan proje ile farklı sektörlerde uygulama potansiyeline sahip olan birçok projenin geliştirilmesine de katkı sağlayabilecek."

Akyol, proje çalışmaları boyunca desteklerini esirgemeyen Bingöl Üniversi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ve Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi personellerine teşekkür etti.

AdminAdmin