SAĞLIK
Giriş Tarihi : 23-02-2022 16:46   Güncelleme : 23-02-2022 16:54

Tip-1 diyabetli çocukların parmakları delinmeyecek

Bingöl’deki Tip-1 Diyabet hastası çocuklara şeker ölçüm sensörü dağıtıldı. Bundan böyle şeker ölçümü yapılırken çocukların parmağına iğne batırılmayacak

Tip-1 diyabetli çocukların parmakları delinmeyecek

Bingöl Valiliği ve Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde, Bingöl Devlet Hastanesi Konferans Salonunda Bingöl’de bulunan Tip-1 Diyabet hastası çocuklara şeker ölçüm sensörü dağıtıldı. Sensör sayesinde şeker ölçümü yapılan çocukların parmaklarının delinmesine gerek kalmayacak.
Devlet Hastanesi Eğitim ve Konferans Salonunda gerçekleştirilen organizasyona Bingöl Vali Yardımcısı Fatih Kaya, Bingöl Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr.Mehmet Emin Gündoğdu, Bingöl İl Milli Eğitim Müdürü Rahmi Güney, Bingöl Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ramazan Gengörü, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Enes Üçgül,  Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Halim Kaysadu, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Vedat Söyiler, Bingöl Devlet Hastanesi Sağlık ve Bakım Hizmetleri Müdiresi Gülten Elkansu Gedük, Tip-1 diyabet Hastası çocuklar ve aileleri katıldı.
Organizasyonun açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu şu ifadeleri kullandı;
“Bugün burada toplanma nedenimiz ilimiz genelinde 4-18 yaş tip 1 diyabeti olan çocuklarımıza ve gençlerimize Sayın Valimiz Kadir Ekinci’nin talimatları ve aramızda olan sn Vali Yardımcımız Fatih Kaya koordinesinde temin ettiğimiz otomatik şeker ölçüm cihazlarının tanıtımı ve dağıtımı programini icra etmektir.

Bilindiği gibi; Vücudumuzun enerji ihtiyacı, yiyeceklerimizdeki temel besin öğeleri karbonhidrat, protein ve yağlardan sağlanır. Emilebilmek için en küçük parçalarına ayrılan besin öğelerinin en önemlisi “glukoz” adı verilen basit şekerlerdir. Glukoz başta beyin olmak üzere vücudun tüm organlarının önemli bir besin kaynağıdır. Hücreler ihtiyacı olan glikozu, midenin arkasında bulunan pankreas bezinin salgıladığı bir hormon yardımıyla kullanır. İnsülin olarak bilinen bu hormon vücutta yapılamaz ise alınan gıdalar enerji olarak kullanılamayacaktır.
İnsülin hormonlarının eksikliği sonucu ortaya çıkan Tip 1 diyabet, sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında ortaya çıktığı için “Juvenil diyabet” adını da alır.
Tip 1 diyabet Hastalar, mutlak veya göreceli bir insülin yetersizliği olduğundan ömür boyu insülin hormonunu dışardan (enjeksiyon yoluyla) almak zorundandırlar. Bu nedenle Tip 1 diyabet, İnsüline Bağımlı Diyabet olarak da isimlendirilmektedir. Genel olarak toplumdaki diyabet vakalarının %10'unu Tip 1 diyabet vakaları oluştumaktadır. Çocukluk çağında Tip 1 diyabet sıklığı ülkeler (bölgeler) arasında farklılık göstermekte ve her yıl 15 yaş altındaki 100.000 çocuktan 1-42'sinde diyabet gelişmektedir. İlimiz genelinde de tespitlerimize göre yaklaşık 80 e yakın çocuğumuzun bu hastalık tanısı aldığını görmekteyiz.
Tip 1 diyabetin tedavisinde değişmez kural insülin enjeksiyonudur. Bu tip şeker hastalığında insülin kullanmak bir zorunluluktur ve hayat kurtarıcıdır. Tedavinin diğer temel taşları ise sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve eğitimdir. İdeal kan şekeri düzeyinin sağlanması için gün boyu belirgin özen ve günlük bakım gerekir. Kişinin kendini iyi hissetmesi ve sağlıklı yaşam sürdürmesi için gereken bakımı hayat biçimi haline getirilmelidir
Tip 1 diyabetli kişi bilimsel ve sağlıklı bir beslenme programı uygulayarak, düzenli egzersiz yaparak ve uygun insülin tedavisi ile sorunsuz bir yaşam sürdürebilir. Ancak insülini uygun teknikle, yeterli dozda ve zamanında yapmayan, beslenme tedavisine uyum sağlayamayan ve aşırı karbonhidrat tüketen ya da egzersiz yapmayı aksatan diyabetlilerde kan şekeri yükselebilir (hiperglisemi). Bunun aksine insülini aşırı dozda kullanan ya da önerilen besinleri özellikle de karbonhidrat içeren besinleri zamanında ve yeterince tüketmeyen, aşırı egzersiz yapan diyabetlilerde kan şekeri aniden ve hızla düşebilir (hipoglisemi).
Bu nedenle çocuklarımız ve aileler kan şekeri kontrol etmek ve gerekli insülini zamanında yapabilmek için gün içerisinde ortalama 10-15 kez parmak ucu delinerek kan şekeri ölçümü yapmaktadır. Bu durum ise çocuklarımız ve ailelerimiz için sürecin daha da zorlaşması ve tedavi uyumunu maalesef olumsuz etkilemektedir. 
“Çocuklarımız acı çekmeden ve istenilen zamanda şeker ölçümü yapabilecek”
Bugün burda tanıtımı ve dağıtımı yapılacak olan otomatik ölçüm cihazları ile parmaktan iğne ile delip ölçüm yapmaya gerek kalmadan çocuklarımız hiç acı hissetmeden gün içerisinde veya gece istenilen anda çok kolay ve pratik şekilde kan şekeri ölçümü yapmak mükün olacaktır. Gün içerisinde ölçülen kan şekerinin düşme veya yükselme eğiliminde olup olmadığı görüldüğü için çocuklarımızın düşük kan şekeri veya yüksek kan şekeri riskleri de belirgin olarak azalacaktır. 
Ayrıca ölçülen kan şekeri sonuçları cihazda 3 ay muhafaza edildiği için hekimlerimiz tarafından kan şekerinin kontrol altında olup olmadığı ve tedavi yeterliliği ve uyumuda kolay bir şekilde takip edilebilecektir. 
Özetlemem gerekirse bu cihazlarla  kan şekeri ölçümü yapmak daha kolay olacağı gibi tedavi süreci de daha rahat bir şekilde takip edilecek, çocuklarımız hayatlarına daha güzel bir şekilde devam edebilecektir.
Sözlerime son verirken bugün burda bu programı icra etmemizi sağlayan Sayın Valimiz Kadir Ekinci Bey’e, Sayın Vali Yardımcımız Fatih Kaya’ya, İl Milli Eğitim Müdürümüz Rahmi Güney'e, İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz Enes Üçgül'e ve bu cihazların temini dağıtımında görev alan herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca isteğimiz geri çevirmeyip yoğun programları arasında İstanbul’dan gelerek bugün aramızda olan Abott firması Türkiye Temsilcisi ve Sorumlusu Sayın Togay Darcan bey e teşekkür ediyor,
Cihazlarımızın çocuklarımıza, gençlerimize ve tabii ki ailelerimize hayırlı olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum.”
“Çocuklarımızı böyle bir cihaza kavuşturmak mutluluk verici”
Böyle güzel bir organizasyonda yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bingöl Vali Yardımcısı Fatih Kaya, “Çocuklarımızın acı çekmeden şeker ölçümü yapmalarına vesile olmak, böyle bir organizasyonda çocuklarımızla bir araya gelmek hem mutluluk verici hem de duygulanmamıza neden olan bir hadisedir.
Tip-1 diyabet, insüline bağımlı diyabet hastalığı olan çocuklarımızın kan şekeri düzenlemesini yapabilmek ve artış eksilişlerden etkilenmemek için günlük ortalama 5-10 kez arasında parmak uçlarından kan alarak ölçüm yapılmaktadır. 
Bu işlem her gün dolayı çocuklarımız hem fiziksel olarak hem psikolojik olarak olumsuz yönde etkilenmektedirler.
Valiliğimiz ve İl Sağlık Müdürlüğümüzce yapılan çalışmalar neticesinde, çocuklar için geliştirilen ve kola yapıştırılarak ölçüm yapabilen cihazlar temin edilmiştir. Bu okuyucu ve sensörler marifetiyle çocuklarımız gün içerisinde diledikleri anda kan alma gereği duymadan kan şekeri seviyesini öğrenebileceklerdir. 
Sosyal Güvenlik Kurumu ödemesi olmayan ve Valiliğimizce temin edilen bu cihazlarla birlikte çocuklarımız, psikolojik ve fiziksel olarak daha sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebileceklerdir.
Bu cihazın kullanım şekli ise bir kereye mahsus alınan okuyucu marifetiyle kola yapıştırılan ve 14 gün boyunca ölçüm yapmayı sağlayan sensörlerle yapılmaktadır. 
İlimizde tespit ettiğimiz yaklaşık 80 Tip 1 Diyabetli çocuğumuza 80 adet okuyucu ve toplam 480 adet sensör kit dağıtılacaktır Sayın Valimiz Kadir Ekinci’nin bu konudaki hassasiyetlerini tüm ailelerimize iletmek istiyorum. Sadece burada değil bundan sonraki dönemlerde de Bingöl Valiliği ve kurumları olarak Tip-1 diyabet hastası çocuklarımızın ve ailelerinin yanında olacağımızı belirtmek istiyorum. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Tip-1 Diyabet Hastası çocuğu için sensörü kullandığını ifade eden hasta yakını Gökhan Butasım ise sensörün hayatlarını kolaylaştırdığını, böylesi bir imkanın diğer hastalara sağlanmasının son derece mutluluk verici olduğunu, emeği geçen yetkilelere teşekkür ettiğini belirtti.
Yapılan konuşmaların ardından hasta ve hasta yakınlarına cihaz tanıtımı gerçekleştirildi. Akabinde hastalara ve hasta yakınlarına sensör dağıtımı gerçekleştirildi. Sensörü üreten firma yetkililerince sensör kullanımı hakkında ailelere detaylı bilgiler verildi.

AdminAdmin