EĞİTİM
Giriş Tarihi : 01-02-2023 17:31   Güncelleme : 01-02-2023 18:16

Rektör Çapak, aday adayı olmayacağını açıkladı

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, gazetecilerin sorusu üzerine, her seçimden önce adının aday adayları arasında gösterildiğine işaret ederek, "Akademisyenim, görevimin başındayım" diyerek, aday adayı olmayacağın belirtti.

Rektör Çapak, aday adayı olmayacağını açıkladı

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, “2022-2023 Akademik Yılı Değerlendirme Toplantısı”nda kentte görev yapan gazetecilerle bir araya geldi.

Bingöl Üniversitesi Konuk Evinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Prof. Çapak, üniversitenin Bingöl’ün bir kurumu olduğunu belirterek, herkesimin üniversiteye sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

Rektör Çapak, basınla bir araya gelmeyi çok anlamlı bulduklarını belirterek, basının kamuoyunu bilgilendirme konusunda bir köprü görevi gördüğüne dikkat çekti.

4424-87b071620636b172fee0.jpg">

“İlimizin hep birlikte öğrencileri sahiplenmesi gerekir”

Bugün gelinen noktada Bingöl Üniversitesi’nin öğrenci sayısının 17 bine yaklaştığını söyleyen Rektör Çapak, “Bu sayı, ilimiz için hatırı sayılır bir rakam. Önemli olan öğrencilerimizin nitelikli olarak yetişmesidir. 30 farklı ülkeden 600’e yakın yabancı uyruklu öğrencimiz var. Hedefimiz, yabancı öğrenci sayımızı tüm öğrenci sayımızın yüzde 10’ununa çıkarmak. Birçok alanda faaliyetlerimiz devam ediyor. Üniversiteler arasında çok iyi bir sıralamaya sahibiz. Yayın ve atıf sayımız çok iyi. Üniversitemiz, tüm şehrin üniversitesidir ve şehrin top yekûn olarak sahiplenmesi gereken değerli bir kurumdur.” dedi.

“Bölgesel kalkınma alanında çok güzel çalışmalarımız var”

Bingöl Üniversitesi’nin 2016 yılının ekim ayından itibaren “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma Alanı”nda pilot üniversite seçildiğini hatırlatan Çapak, bu alanda güzel çalışmaların yapıldığını aktardı.

Çapak, şöyle konuştu:

"Arıcılıkla ilgili Türkiye’de olmayan sadece Bingöl Üniversitesi’nde olan bir alt yapı var. Arı kompleksi çalışmalarımız devam ediyor, ikinci bir binamızı da yapıyoruz. Bu alan, arıcılıkla ilgili laboratuvarlara ek olarak atölyelerin olduğu bir alan. Bal ormanı ve bal merası ile ilgili çok güzel alanlar oluşturuluyor. Bingöl Balı’nın ‘coğrafi işaret’ alma sürecinde Bingöl’ün farklı 108 noktasına 4 yıl boyunca arı kovanı bıraktık. Bu basit bir şey değil ve her ilçeden her bölgeden numuneler alındı. Dolayısıyla Bingöl Balı'nın coğrafi işareti herhangi bir bitkinin işaret belgesi değil, herhangi bir köyün işaret belgesi değil herhangi bir ilçenin işareti değil tüm Bingöl coğrafyasının bütün florasının aslında bir işaret belgesi. Onun için çok kıymetlidir.”

“Coğrafi İşaret sürecinin denetleme süreçleri 3 farklı dönemde olacak”

Bingöl Balı’nın coğrafi işaret sürecinin üç farklı dönemde denetleme sürecine gireceğini belirten Çapak, her isteyenin Bingöl Balı adında satış yapamayacağını vurguladı.

“Bu denetleme süreçlerinde de Ticaret ve Sanayi Odası, Bingöl Belediye Başkanlığı, Bingöl İli Arıcılar Birliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Üniversite var." diyen Çapak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bir komisyon kuruluyor ve bu komisyon da coğrafi işaret belgesi ile balını piyasada satmak isteyen arıcıların ballarını denetleyecek. Avrupa birliği coğrafi işaret belgesi sürecinde ise yetkililer Bingöl’e gelerek arıcılarımızı ziyaret edecek. Arıcılarımızın ballarından gerekirse numune alacak. Ondan sonra süreç yürüyecek. Türkiye’deki bütün ballar arasında Bingöl Balı'nın, Sanayi Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’ne taşınması şehrin tanıtımı açısında önemli bir şey. Bir de biliyorsunuz Bingöl’ün yerel arıları tespit edildi. Biz sürekli arıları taşıyoruz ve bu maliyet açısından ciddi bir sorun. Bingöl’ün coğrafyasına uygun yerel arı tespit edildi ve bu alanda projelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki zamanlarda bunlardan elde edilecek bilgilerle belki de arılarımızı başka bir yere taşımaya gerek kalmayacak. Şunu da belirtmek isterim ki, üniversitemiz sadece bir arıcılık üniversitesi değildir."

“Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültemiz Kuruldu”

Prof. Çapak, bölgenin ilk, Türkiye'nin dördüncü fakültesi olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi kurduklarını da hatırlatarak, 500 yataklı hastanenin tamamlanmasının ardından mevcut Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin bu fakülteye devri için çalışmaların sürdüğünü, fakültenin açılması ile diğer şehirlere de hizmet edeceklerini kaydetti.

“Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi 2024 Yılında Bitecek”

Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi’nin 2024 yılının mart ayında biteceğini anlatan Çapak, bu hastanenin aynı anda 102 kişinin tedavi olabileceği 15 bin metrekarelik bir alana sahip olacağına dikkat çekti. Çapak, 500 yataklı Bingöl Devlet Hastanesi’nin bitirilmesi ile birlikte buranın bir araştırma hastanesi olması ile ilgili olarak da çalışmalara başladıklarını ifade etti.

“Üniversitemizin logosu değişti”

Bingöl Üniversitesinin logosunun değiştirildiğini bildiren Rektör Çapak, “Bunun için 100’den fazla çalışma yapıldı. Yeni logomuz senato kararıyla değiştirildi. Bundan sonra kurumsal kimlik açsından tüm birimlerimiz tek logo kullanacak.” diyerek, yenli logoyu basın mensuplarına tanıttı.

"Akademisyenim, görevimin başındayım"

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, gazetecilerin "Seçimler yaklaşıyor, adınız aday adayları arasında gösteriliyor. Aday adayı olacak mısınız? sorusu üzerine, her seçimden önce adının aday adayları arasında gösterildiğine işaret ederek, "Akademisyenim, görevimin başındayım" diyerek, aday adayı olmayacağın belirtti.

Toplantıya, Rektör Prof. Dr. Çapak'ın yanı sıra, Rektör Yardımcılar Prof. Dr. Hasan Çiftci, Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan ve Genel Sekreter Vekili Öğr. Gör. Mesud Öğmen katıldı.

AdminAdmin