TÜRKİYE
Giriş Tarihi : 29-06-2021 17:26   Güncelleme : 29-06-2021 17:40

Koruyucu Aile Nedir? Kimler koruyucu aile olabilir?

Bingöl Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce, 30 Haziran Koruyucu Aile Günü dolayısıyla Koruyucu Aile Hizmeti ’ne ilişkin yazı hazırlandı. Koruyucu aile ile ilgili merak edilen bütün ayrıntıların yer aldığı yazı sitemizde!

Koruyucu Aile Nedir? Kimler koruyucu aile olabilir?

Ankara Himaye-i Etfal Cemiyetinin kuruluş günü olan 30 Haziran günü Cumhurbaşkanlığının 24.06.2021 tarihli ve 31521 sayılı kararnamesi ile Koruyucu Aile Günü ilan edilmiştir.

Bingöl Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak 30 Haziran’ın Koruyucu Aile Günü ilan edilmesinden dolayı Koruyucu Aile Hizmeti ’ne ilişkin merak edilenlere dair kısa bir yazı hazırladık.  

Koruyucu Aile Nedir? 

Koruyucu aile; çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir. 

Koruyucu Aile Hizmetinde Amaç Nedir? 

Koruyucu aile hizmeti ile amaç; korunma ve bakım altında bulunan çocuğun, karmaşık ve sorunlu olan dönemini örselenmeden geçirmesini ve normal hayatını devam ettirmesini sağlamaktır. Koruyucu aile, kurumla işbirliği içinde; çocuğa, öz ailesi, okulu ve çevresiyle ilişkilerini devam ettirmelerini sağlayarak yardımcı olur. 

Kimler Koruyucu Aile Olabilir? 

Ülkemizde T.C. vatandaşı olup sürekli olarak Türkiye’de ikamet eden, 25-65 yaş aralığında bulunan, en az ilkokul mezunu, düzenli geliri bulunan, evli/bekâr veya çocuklu/çocuksuz herkes (çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi dışındaki kişiler) koruyucu aile olabilir. 

Koruyucu Aile Hizmet Bakım Türleri Nelerdir? 

Akraba veya Yakın Çevre Koruyucu Aile Modeli 

Veli ya da vasi dışında kalan kan bağı bulunan akrabalar ya da çocuğun iletişim içinde olduğu veya tanıdığı bakıcı, komşu gibi yakın çevresinde olan kişi ve ailelerin sağladığı bakımdır. 

Geçici Koruyucu Aile Modeli 

Acil koruma gereken ve henüz kuruluş bakımına yerleştirilmemiş ya da kendisi için planlanan hizmet modelinden çeşitli nedenlerle henüz yararlandırılamamış çocuklar için; eğitim alan ailelerce sağlanan, birkaç gün ile en fazla bir ay arasında değişen bakımdır. 

Süreli Koruyucu Aile Modeli 

Öz ailesi yanına kısa sürede döndürülme imkanı bulunmayan ya da kalıcı olarak aile yanına yerleştirilemeyen çocuklara, kişi ve ailelerin sağladığı bakımdır. 

Uzmanlaşmış Koruyucu Aile Modeli 

Özel zorlukları ve ihtiyaçları olan çocuklara yardımcı olabilecek lisans eğitimine sahip olan veya aldıkları eğitimler ile profesyonel düzeye gelmiş kişi ve ailelerin sağladığı bakımdır. 

Koruyucu Aile Olmak İçin Nereye Başvurabilirim? 

İkamet ettiğiniz ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne dilekçe ile başvurabildiğ gibi, e-devlet ve ebasvuru.aile.gov.tr adresinden de müracaat edebilir. 

Şu anda ilimizde 37 aile yanında 47 çocuğumuz koruyucu aile hizmetinden faydalanmaktadır. Ancak ilimizde çocuk evleri sitelerinde ve çocuk evlerinde 120’i aşkın çocuğumuz koruma ve bakım altında bulunmakta ve kendileri için uygun koruyucu aileyi beklemektedirler.  

Çocuklarımız için hayırlara vesile olmak ve çocuklarımıza güzel bir gelecek hazırlamak toplumumuzdaki her bir bireyin sorumluluğudur. Her çocuğun bir ailesi olması şiarıyla sorumluluk sahibi her bireyi koruyucu aile olmaya davet ediyoruz.

AdminAdmin