Bingöl Milletvekili Zeki Korktata, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, seçim sonrası el değiştiren belediyelerde yaşanan işçi çıkarma konusuna değindi.
İYİ Parti’nin yerel seçimler sonrası belediyelerdeki işçi çıkartmaları hakkındaki grup önerisi üzerine AK Parti Grubu adına söz alan Korkutata, konuşmasına Bingöl'deki otobüs kazası ile Balıkkesir'deki patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınları başsağlığı ve yaralılara acil şifa dileğinde bulunarak başladı.
Milletvekili Korkutata, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra bazı belediyelerde yaşanan işten çıkarmalar, sendikal hak ihlalleri ve iş barışını tehdit eden uygulamalarla karşılaşıldığını, bu kapsamda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına toplam 86 şikâyet ve ihbar başvurusu yapıldığını söyledi.
Bu şikâyetlerin büyük kısmının partileri değişen belediyelerden geldiğine dikkat çeken Korkutata, "Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı gelen her bir şikâyeti titizlikle incelemiş, belediyelerde ve iştiraklerinde kapsamlı teftişler gerçekleştirmiştir ve maalesef ortaya çıkan tablo şudur: 674 işçimizin sendikal hakları engellenmiş, 728 işçimiz ise siyasi görüşleri nedeniyle ayrımcılığa uğramıştır. Bu hukuksuzluğa karşı 28 milyon 276 bin TL idari para cezası adımı atılmış, ayrıca hukuki süreçler başlatılmıştır ancak mesele sadece para cezası meselesi değildir; bu, emeğin sömürüsü,
hakkın gasbıdır." diye konuştu.
Bingöl Milletvekili Korkuata, 17 belediyede 2.020 işçinin toplu işten çıkarıldığını, İş Kanunu'na aykırı şekilde gerçekleştirilen bu uygulamalar için bu belediyelere yönelik 11 milyon 122 bin TL idari para cezası için adım atıldığını hatırlattı.
"İşçinin ekmeğine göz dikilmiştir"
Bazı belediyelerdeToplu İş Sözleşmesi hükümlerinin uygulanmadığının tespit edildiğini aktaran Korkutata, konuşmasına şöyle devam etti.
"Bu kapsamda 151 milyon TL tutarındaki işçi alacakları ödenmiş ancak bazı belediyeler ödeme yapmaktan kaçınmıştır. Bu belediyelere yönelik 81 milyon TL işçi alacağı için gerekli idari işlemler başlatılmıştır. Suç unsuru bulunan hususlar için de ayrıca cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulmuştur. İşçinin hakkını gasbeden kim olursa olsun adalet önünde hesap vermesi için de kararlılıkla konuların takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bir belediye başkanının görevi kendisine oy veren ya da vermeyen herkesin hakkını korumaktır ancak görüyoruz ki bazı belediye yönetimleri göreve gelir gelmez önce işçinin ekmeğine göz dikmiştir. Biz bu adaletsizliğe göz yummuyoruz. Belediyeler milletin
hizmet kapısıdır, ideolojik bir tasfiye aracı değildir."
"İşçinin hakkını savunmak, sosyal adaleti tesis etmek Hükûmetimizin temel misyonudur." diyen Korkutata, göreve geldiğikleri günden bu yana işçilerin toplu sözleşme haklarını genişleten düzenlemeler yaptıklarını, iş barışını güçlendirmek için iş sağlığı ve güvenliği projelerine hız verdiklerini kaydetti.
AK Parti Bingöl Milletvekili Korkutata, kayıt dışı istihdamla mücadelelerinin kararlılıkla ilerlediğini ,ayrıca, çalışmayan vatandaşların iş gücüne katmak için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını belirtti.
"İşçinin emeği siyasetin malzemesi yapılamaz"
AK Parti iktidarının işçiye, emekçiye verdiği değerin bir yansıması olduğunu savunan Korkutata, konuşmasını şöyle tamamladı.
"Biz, milletin her ferdini kucaklayan, ayrım yapmaksızın çalışan, üreten herkesin hakkını savunan bir anlayışla ilerliyoruz. Buradan, muhalefet partilerine de bir çağrıda bulunmak istiyorum: Gelin, işçinin hakkı üzerinden siyaset yapmaktan vazgeçelim, belediyeleri bir ideolojik hesaplaşma merkezi olmaktan çıkaralım, hep birlikte işçi kardeşlerimizin hakkını savunalım. AK Parti olarak, işçimizin, emekçimizin hakkını korumak, alın terini savunmak boynumuzun borcudur. İşçinin ekmeği siyasetin malzemesi yapılamaz. Bu vesileyle, alın teriyle çalışan tüm işçi kardeşlerime selamlarımı iletiyorum, emek mücadelesinde yanlarında olduğumuzu bir kez daha vurguluyor, yüce Meclisi saygılarla selamlıyorum."