Bingöl'ün Kiğı ve Adaklı ilçelerine bağlı Eskikavak, İlbeyi, Aysaklı ve Cevizli köyleri sınırlarında özel bir maden şirketi tarafından açılması planlanan Kurşun-Çinko ve Gümüş Madeni projesinin ÇED Halkı Bilgilendirme Toplantısı yapıldı.

ÇED komisyonun tarafından düzenlenen toplantıya katılan adı geçen köylüler ve bu köylere ait sivil toplum kuruluşları üyelerine bilgilendirme yapıldı.

Proje çalışma alanı hakkında görüşlerini aktaran yetkililer, tozutma, su kirliliği, patlatma yapılması halinde çevreye ve doğaya etkileri anlatıldı.

Toplam 495 hektar alanda yılın 9 ayında yapılacak çalışmalarda 78 kişilik istihdam olacağını bununda yöreye sosyo ekonomik girdi sağlayacağını ifade eden yetkililer, bölgedeki tabiat ve tarihi kalıntılara, yaban hayatına zarar verilmeden işin yapılmasının sağlanması için kurumlar arasında mutabakat çerçevesinde ocak çalışmaları ve arkasından rehabilitasyon çalışmalarının yapılacağı belirtti.

Ocak çalışmalarında kimyasal yöntem kullanılmayacağı, açık işletme şeklinde faaliyet gösterileceği ve çıkan madenin depolanıp triaj yapılıp hammadde olarak sevk edileceği aktarıldı.

"Bölge maden ocağına karşı direneceğiz"

Köy dernekleri adına söz alan Eskikavak Köyü Mezre Dernek Başkanı İbrahim Kodiş, bu alanda maden sahası istemediklerini belirterek, çıkarılması düşünülen maden çalışmalarında doğanın tahrip olacağı, yaban hayatının zarar göreceği, endemik bitkilerin yok olacağını savundu.

Ayrıca koruma altındaki dağ keçileri, vaşak gibi nesli azalan hayvanların dolaştığı bu yerlerden  başka yaşayacak alanlarının olmadığınını iddia eden Kodiş, "Bu nedenle bu bölgede maden ocağına karşı halkla birlikte sonuna kadar direneceğiz." dedi.

Haber: İbrahim Attila Parkın/Kiğı