GÜNCEL
Giriş Tarihi : 18-05-2021 20:09   Güncelleme : 18-05-2021 20:24

Kiğı Seyit Kasım Dağı zirvesinde inceleme

Kiğı Seyit Kasım Dağı zirvesinde inceleme

BNH - Kiğı Kaymakamı Enis Aslantatar, Kiğı Belediye Başkanı Hikmet Özüağ ve ünlü halk ozanı Abdurrahman Delen ile İstanbul'dan gelen bir grup iş insanı, ilçenin kuzeyinde yer alan 2200 rakımlı Seyit Kasım Dağı zirvesine tırmandı.

 
Zirvede yer alan ve dağa adını veren Seyit Kasım Türbesinde incelemede bulunan Kaymakam Aslantatar veBelediye Başkanı Özüağ ile beraberindekiler, burada hatıra fotoğrafı çektirdi.

Seyit Kasım Kimdir?

Kiğı Kaymakamlığı internet sitesinde yer alan bilgiler şöyle:
"Ebu Ubeyde'nin İslam ordularına başkumandanlık yaptığı dönemde Kiğı Kalesi, Rumların elindeymiş. Roma komutanlarından Kiğa'nın oğlu Talon buraya hakimmiş. Kale çok sağlam olup,içindeki asker sayışı çökmüş. Halit Bin Velit, Diyarbakır.Maden ve Palu Kalelerini zapt ettikten sonra,Kiğı Kalesi'ni de Müslüman olan rahibin verdiği bilgiden de yararlanarak kurduğu bir planla.Talon'u sinirlendirmiş ve sinirlenen Talon,1200 atlı askeriyle kaleden çıkmış,300 kişilik İslam askeriyle Temuran (Bağlarpınarı) civarında iki ordu arasında savaş başlamıştır. Bu sırada Talon öldürülmüş,askerleri bozguna uğratılmıştır. Talon'un karısı Marcanos Margrit.Halit Bin Velit'i kaleye davet etmiş,sonra da Müslüman olmuştur. Bu savaşta İslam orduları komutanlarından Seyit Kasım,şehit olmuştur. Kabri,Kiğı'ya yarım saat mesafededir. Bu dağ bundan dolayı Seyit Kasım Dağı olarak anılmaktadır.Kalenin alınmasından sonra halk.şimdiki Kiğı merkezine gelerek yerleşmiştir."

 

AdminAdmin