KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 03-03-2022 11:28   Güncelleme : 04-03-2022 12:21

Eğitim Uzmanı Dr. Alkayış’tan bir eser daha

Eğitim Uzmanı Dr. Ahmet Alkayış'ın "Eğitim Felsefesi ve Kariyer Planlaması" kitabı Uluslararası yayınevi statüsünde olan Paradigma Akademi tarafından yayımlandı.

Eğitim Uzmanı Dr. Alkayış’tan bir eser daha

Akademik ve eğitim alanında yaptığı çalışmalarla bilinen Eğitim Uzmanı Dr. Ahmet Alkayış’ın farklı konularda bilinen 4 tane yayımlanmış bilimsel eseri bulunuyor.

“Eğitim Felsefesi ve Kariyer Planlaması” kitabının yayımlanmasıyla, ülkemizde; felsefe, eğitim ve kariyer üçlüsü kuramları çerçevesinde daha önce literatüre kazandırılamayan özgün bir araştırma kitabı daha literatüre kazandırılmış oldu.

Akademik alanında yaptığı bilimsel ve merkezî sınavlara hazırlık sürecindeki öğrencilere yönelik çalışmalarıyla bilinen Dr. Alkayış'ın yayımlanan diğer eserleri ise şöyle:

1-    Psikolojik Açıdan Sınav Kaygısı ve Baş Etmenin Yolları (2019).
2-    Çağdaş Sorunlar Karşısında İnsan ve Eğitim (2020).
3-    Çevre Etiği ve Spinoza (Üç Yazarlı) - (2021).

“Eğitim Felsefesi ve Kariyer Planlaması” kitabının arka kapağında yer alan bilgiler ise şöyle:

"Bireyin, kariyer planlamaya başlamadan önce bu alanda neler yapacağını ve ulaşmak istediği hedefleri konusunda bazı kararları netleştirmesi büyük önem arz etmektedir. Aynı zamanda yapacağı planlamadaki başarıya ne kadar sürede ulaşacağını, yakın ve uzak hedeflerini doğru belirlemelidir. Hedeflerini belirledikten sonra bu hedeflere varma konusunda zaman zaman bazı engellerle karşılaşılabileceğini hesaba almalıdır. Ancak bu engeller karşısında kişi asla pes etmemeli, kariyer hedefi ve başarısı için gerekli durumlarda mutlaka A planı dışında B ve C gibi planlar önceden yapılmalıdır. Yapılan bu planlamalarla birlikte göz önünde bulundurulması gereken bir diğer konu ise, kişinin ilgi ve yetenekleriyle birlikte güçlü ve zayıf yönlerini de keşfetmesidir. Bu nedenle kişi yapabildiği kadarıyla kendisini objektif bir şekilde değerlendirmek ve sağlıklı bir tespit yapmak zorundadır. 
Bireyin kendisini değerlendirmekle beraber mesleklerin gelişimini, zamanla önemi azalan meslekleri ya da ortadan kalkan meslekleri araştırmalı, mesleklerdeki bu değişimleri ve gelişimleri de takip etmelidir. Bir kariyer seçimi yapmak bazen oldukça zor ve karmaşık hâle gelebilmektedir. Bu sebeple kariyer seçimini etkileyen faktörleri iyi tespit eden bireyler, var olan zor ve karmaşık hâli kolaylaştırıp belirginleştirebilir. 
Kariyer seçimini etkileyecek faktörleri sıralamak gerekirse; ilgi, yetenek, bireysel beklentiler, cinsiyet ve mesleğin geleceğiyle ilgili durumlar göze çarpmaktadır. Kısaca ifade etmek gerekirse; birey hayatını şekillendiren kariyer ile ilgili seçim yapacağı dönemlerde profesyonel bir yaklaşım sergilemek ve ince eleyip sık dokumalıdır.  Bu profesyonel yaklaşım, bireyin kariyer yolculuğunda sağlıklı bir karar vermesinde büyük önem arz etmektedir. Verilecek kararda; ideal bir kariyer planı yapılması, kaynakların yerinde ve doğru kullanılması hedeflenmelidir. 
Unutmayalım ki, kariyer planlamada, kişinin akademik alanda edindiği bilgilerle geleceğini tasarlaması oldukça önemlidir. Özellikle günümüz çalışma dünyasında bazı kişiler; meslek seçimi yaptıktan sonraki süreçte mevcut mesleklerini benimsemeyip seçtiği mesleği bırakarak, farklı meslek arayışlarına girmekte, bu durum da bireyin hem maddi hem de manevi durumunu doğrudan etkilemektedir. Bu sebeple, iş hayatında benzer durumlarla karşılaşmamak ve çalışma sahasındaki profesyonellik adına kariyer tedbirleri önceden yerinde ve zamanında alınmalıdır."

AdminAdmin