GÜNCEL
Giriş Tarihi : 25-08-2022 16:27   Güncelleme : 25-08-2022 18:07

Bir karış toprağı yok 16 yıldır sebze yetiştiriyor

Bingöl merkeze bağlı Ilıcalar beldesinde 16 yıldır sebze ve meyve yetiştiren Ahmet Güç, bir karış toprağı olmamasına rağmen icar ettiği tarlalarda çiftçilik yapıyor. Yörede Karpuzcu Ahmet olarak bilinen Ahmet Güç, bin bir emek vererek ürettiği ürünlerini, tarladan halka ulaştırmak için yol kenarında açtığı tezgahta satışa sunarak ekmeğini kazanıyor.

Bir karış toprağı yok 16 yıldır sebze yetiştiriyor

Bingöl merkeze bağlı Ilıcalar beldesine bağlı Şükran Mahallesi'nde (Fahran köyü) oturan Karpuzcu Ahmet, iki ortağı ile Velinin Ağacı mevkiinde icar ettiği 70 dönümlük alanda sebze meyve ekti.

Yaklaşık 3 ay önce fidenin toprakla buluşasıyla başlayan sezonun yeni serüveni, bitkinin meyve vermesiyle sürüyor.
Her sabah tarlasına gelen Karpuzcu Ahmet, ekinlerin sulamasını ve bakımını özenle yapıyor. Tek tek dallarla ilgilenen Karpuzcu Ahmet, hasat ettiği ürünlerini yol kenarında kurduğu “Karpuzcu Hacı Ahmet” adlı tezgahında vatandaşların tüketimine sunuyor.

Kendi tarlası olmadığı için her yıl başka bir bölgede ekim yapan Karpuzcu Ahmet, yaptığı işten zevk aldığını, en sevdiği dönemin ise hasat dönemi olduğunu söylüyor. Tarlasına geleni boş çevirmediğini aktaran çiftçi, ömrü yettiği sürece ekmeye devam edeceğini dile getiriyor.

"Ben bu işi severek yapıyorum" diyen Karpuzcu Ahmet, vatandaşlar ucuz sebze alıp yesin diye direk tarladan halka satış yaptığını belirterek, herkesi Ilıcalar beldesindeki satış çardağına beklediğini söyledi.

Eskiden başka köylerde tarla icar ettiğini, köylerinde sulama göletinin yapılmasıyla kendi köylülerinin kurak arazilerini ekmeye başladığı hatırlattı. Her yıl 150 dönüm arazide ekip yaptığını, su yetersizliği nedeniyle bu sene 70 dönüm arazide biber, domates, patlıcan, kavun, karpuz, salatalık ve taze fasulye ekimi yaptığını dile getiren Karpuzcu Ahmet, “Kendi tarlamız yoktur. Kiralıyoruz. Traktörümüzde yoktur. Mazotta pahalı olduğu için biraz zorluk çekiyoruz.” dedi.

Devletten hiç destek almadı

Bingöl’de 16 yıldır sebze meyve ektiğini ve şimdiye kadar devletten hiçbir destek almadığını anlatan Karpuzcu Ahmet, bu konuda şöyle konuştu:
“Bugüne kadar herhangi bir yardım almadım. Birkaç de defa aradık, tarlamızda hastalık olabilir. Allah rızası için gelin bakın dedik ama kimse gelip bakmadı. Yapılacak bir şey yok. Yine de biz bu işi severek yapıyoruz. Yapmaya devam edeceğiz.”

Karpuzcu Ahmet, meyve sebze yetiştirerek büyüklerin ihtiyacını karşılarken çocukları da ihmal etmemiş. Karpuzcu Ahmet, çocuklar için tarlanın bir köşesinde ektiği ve yöreden yöreye adı değişen mini kokulu kavunları, tarlaya veya tezgaha ailelerinin yanında gelen çocuklara hediye ediyor.

Karpuzcu Hacı Ahmet’in yetiştirdiği ürünleri almak isteyenler, Bingöl-Erzurum kara yolunun 18. Kilometresindeki kendini adını taşıyan tezgahta alabilirler.

AdminAdmin