GÜNCEL
Giriş Tarihi : 30-04-2023 07:31   Güncelleme : 30-04-2023 08:34

Bir daldan kuşkonmaz tarlası kurdu

Bingöl merkeze bağlı Sarıçiçek (Tarbasun) köyünde yaşayan Mehmet Nezir Ergün, doğadan aldığı bir dal kuşkonmaz (melcü) otundan bir tarla üretti. Ergün, "30 yıllık hayalimdi gerçek oldu. Çok mutluyum" dedi.

Bir daldan kuşkonmaz tarlası kurdu

Bingöl merkeze bağlı Sarıçiçek köyünde yaşayan Mehmet Nezi Ergün, köyünde Kuşkonmaz tarlası oluşturdu.

Ergün, Bingöl kırsalından topladığı bir dal kuşkonmazdan elde ettiği tohumlarla 3 yıl önce başladığı serüveni sonunda kuşkonmaz tarlasına kavuştu.

Bingöl yöresinde melcü olarak bilinen kuşkonmaz otu, lezzeti ve sağlık açısından bilinen faydaları nedeniyle vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.

Pazarda kilosu 130-150 arasında bulunan koşkonmaz, kimi vatandaşlar için de geçim kapısı oldu.

Daha önce doğadan topladığı kuşkunmaz bitkisini yetiştirmenin hayalini kuran Mehmet Nezir Ergün, 3 yıl önce Bingöl ovasında bulduğu bir dal kuşkonmaz bitkisinden tohum üretmeye başladı.

Yüzde yüz yerli tohumdan elde ettiği fidelerini toprakla buluşturan Ergün, Bingöl Net Haber'e, doğayı çok sevdiğini ve fırsat buldukça doğada gezdiğini belirterek, 30 yıllık hayali olan kuşkonmaz yetiştirmenin gururunu yaşadığını söyledi.

"Hayal kurabiliyorsanız üretim veya iş yapma kabiliyetiniz var demektir." diyen Ergün, kuşkonmaz macerasını şöyle anlattı. 

"Sosyal medya paylaşımlarımızda hep geziyoruz gibi gözüksede aslında her fotoğraf ve videonun kamera arkası mutlaka vardır. Bu koşkonmaz maceramda böyle başladı. Bingöl ovasında yetişen nadir bir türden tohum elde ettim. Bu toumları tarlaya ektim. Bu sene az hasat yaptım seneye inşallah daha çok verim elde edeceğiz. 30 yılık hayalimi 3 yılda gerçekleştirmenin sevincini yaşıyorum.Hayalsiz insan ölü insandır. Hayallerinizin peşinden koşmanız lazım. Koştuk yürüdük çok şükkür üretmesini başardık."

Başarılı çiftçi Ergün, kuşkonmazın Türkiye'de yeterince bilinmediğini ancak son yıllarda ilgi görmeye başladıını aktardı.

Daha önce doğadan topladıkları kuşkonmazı şimdi tarlada ürettiğini dile getiren Ergün, "Aroması muhteşem bir tür kuşkonmaz. Malesef Avrupa mutfağının baş köşesinde zebze olarak yer alıyor. İtalyan'ca asparagus, Almanlar şıpagel, bizde tıbi bitki diye geçiyor. Türkiye'de sosyete yemeği olarak biliyor. Son yıllarda televizyondaki yemek programlarından azda olsa ismi duyulmuştur. Sadece lezzetli olduğu için değil, vücuda olan faydaları sebebiyle de çokça tüketlmezi gereken önemli bir bitkidir." diye konuştu.

 

Kuşkonmaz Nedir?
Son yıllarda Türkiye’de de üretilen kuşkonmaz, özellikle ilkbaharda dikkatimizi çekse de yıl boyunca yetişen bir sebzedir. Kuşkonmaz bitkisi aslında 300 türü olan bir sebzedir. En yaygın olan türü ise Asparagus officinalis. 2 bin yılı aşkın süredir Yunanistan topraklarında yetiştirilen ve zambak ailesinden gelen bu bitkinin antik dönemde de tüketildiği bilinir. Kuşkonmaz tohumu ekmeden de bahçelerde kendiliğinden kuşkonmaz çıktığı görülür. Ilıman iklim bitkisi olan bu sebze Avrupa’nın çoğunluğu, Kuzey Afrika ve Batı Asya’ya özgü kabul edilir. Özellikle Çin, Tayland, Peru, Almanya ve Meksika’da yetiştirilir.

Kuşkonmaz, ince mızrak görünümlü bir sebzedir. Yeşil olanı en yaygın görülen türüdür. Mor, beyaz ve pembe renkli çeşitleri de bulunur. Tüm dünyada Jersey, Purple passion, Apollo, UC 157, Atlas, Viking KBC gibi çeşitleri de vardır. Dengeli bir sebze olan kuşkonmaz, yağ ve kolesterol içermez. Sodyum oranı da çok düşüktür

AdminAdmin