GÜNCEL
Giriş Tarihi : 09-01-2024 13:56   Güncelleme : 09-01-2024 14:09

Bingöllü kahvehanecilerden patates üreticilerine destek

Bingöllü kahvehaneciler, müşterilerine çay, süt ve kahvenin yanı sıra sobalarda közledikleri patatesleri servis ederek üreticilere destek oluyor. Kahvehaneleriyle de ünlenen Bingöl’deki çaycı esnafı, iş yerleri doğalgazlı olmasına rağmen kurdukları aparatlı soba ve kuzinelerde patates pişirerek, müşterilerini sunuyor. Müşteriler sıcak patates yiyerek hem ısınıyor hem de kısa süreliğini karınlarını doyurmaktan, kahvehaneciler de satıştan memnun.

Bingöllü kahvehanecilerden patates üreticilerine destek

Bingöl merkez ve ilçelerdeki kahvehanelerde yıllık yaklaşık bin ton patates tüketilerek hem ülke ekonomisine katkı sunuluyor hem de patates üreticilerine destek olunuyor.
Kış mevsiminin yoğun olarak yaşandığı Bingöl'de bulunan yaklaşık 250 çay ocağı ve kahvehanede, müşterilere özellikle soğuk aylarda çay, kahve ve meyve çayları ve sıcak sütün yanı sıra kuzinede pişirilmiş servis ediliyor.
Isınma sistemi doğalgazlı olmasına rağmen çoğu kahvehanede aparatlı soba veya kuzine kuruluyor. Kuzineler yanarken sıcaklık boşa gitmesin diye içine patates atılıyor. Ateşin sıcaklığıyla müşteriler ısınıyor, patatesler pişiyor.
Garsonlar, tercihlerine göre müşterilere yanında bul biberi, tuz ve bıçakla patates servis ediyor. Müşteriler sıcak patates yiyerek hem ısınıyor hem de kısa süreliğine karınlarını doyururken, kahvehaneciler de satıştan memnun kalıyor.
Bingöl Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ESOB) Başkanı Yılmaz Çapak, son yıllarda birçok kahvehanede sıcak süt tüketmenin yanında közde pişmiş patates de ikram edildiğini söyledi.
Kahvehanelerde çayın yanı sıra süt ve patates gibi ürünlerin tüketilmesinin önemli olduğunu ifade eden Çapak, çay ve kahve dışında kahvehanelerde ciddi bir şekilde süt ve patates tüketildiğini kaydetti.
Çapak, "Kahvehane işletmecileri kazandığı gibi üreticiler de kazanıyor. Bunun için esnafımızı teşvik ediyoruz. Özellikle kış aylarında vatandaşımız çaydan ziyade süt içmeyi ve ateşte pişmiş patatesi yemeği tercih ediyor. İl genelinde ortalama yıllık bin ton civarında patates tüketiliyor.” dedi.

Kahvehane işletmecisi Metin Kaya da müşterilerin talebi üzerine kahvehanede kurduğu aparatlı sobada patates pişirmeye başladığını söyledi. İş yerine gelen müşterilerin çoğunluğunun çayın yanında patates yemeği de tercih ettiğini aktaran Kayara, “İşletmemizde, çay, kahve, meyveli çaylar, süt ve pişmiş patates bulunuyor. Günlük ortama 50-60 kilo patates tüketiyoruz.” dedi.

Müşterilerden Remzi Buldağ ise eskiden evlerinde ısınma amacıyla kurulan sobada patates közleyip yediklerini hatırlatarak, kent merkezine doğalgaz gelmesinin ardından sobaların ortadan kalktığını söyledi.

AdminAdmin