GÜNCEL
Giriş Tarihi : 07-06-2021 18:46   Güncelleme : 07-06-2021 18:46

Bingöl'deki esrarengiz iskeletin sırrı çözüldü: Yaban kedisi çıktı

Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Veteriner Anabilim Dalı araştırma görevlisi Funda Aksünger Karaavcı, yaptığı incelemede iskeletin kedigiller familyasına ait olduğunu belirledi

Bingöl'deki esrarengiz iskeletin sırrı çözüldü: Yaban kedisi çıktı

Bingöl'de önceki gün bir köylü tarafından uzun süredir kullanılmayan ahırda bulunan esrarengiz hayvan iskeleti, yabani kedi çıktı

1 Haziran'da bulunan iskelet üzerinde Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde yapılan inceleme tamamlandı.

İnceleme sonucunda iskeletin esrarengiz bir canlıya değil, yakın zamanda yaşamış bir yaban kedisine ait olduğu değerlendirildi.

Veteriner Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Veteriner Anabilim Dalı araştırma görevlisi Funda Aksünger Karaavcı, yaptığı incelemede iskeletin kedigiler familyasına ait olduğunu belirledi.
Karavcı, iskelette, yüksek ihtimal ile kemirici hayvanlardan kaynaklanan bazı deformasyonlar söz konusu olduğunu ancak genel itibari ile etçil bir iskelet özelliği taşıdığını aktardı.

Daha detaylı incelemede ise özellikle kafatası kemiğindeki bazı anatomik oluşumların etçillerden kedigillere ait olduğunu gösterdiğini anlatan Karaavcı, bunun yanı sıra kedigillerden, yine kafatası kemiğinde bulunan özel bir çıkıntı, arka bacak bilek kemiklerinin boyutu ve omurgaların bazı çıkıntılarının çok kısa olmayışı nedeniyle kedigillerden yabani kedi olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Karaavcı, iskelet ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Bana ulaşan iskelette, ön bacaklar, kaburgalar ve göğüs kemiği mecvut değildi. Ön bacakların vücuda bir eklem aracılığı ile bağlı olmaması, kaburgaların ince olması nedeniyle bu iskelet bölümleri başka hayvanlar (özellikle kemiriciler) tarafından kolaylıkla koparılıp uzaklaştırılabilmektedir. Geriye kalan iskelet bölümünde hayvanın iki bacaklı olması bulan kişilerce bir hayvana benzetilemediği için merak konusu olmaktadır. Ancak daha önce belirttiğim gibi kedigillere ait bir iskelet olmakla birlikte yüksek ihtimal yabani kedi iskeletidir."

- Olay

Merkeze bağlı Güveçli köyü Sını Mahallesi'nde yaşayan Vedat Bahadır, uzun yıllardır kullanmadığı ahırını temizlerken bir hayvan iskeleti görmüş, yetkililere haber vermişti.
Köyde korku, panik ve heyecan yaratan iskelet incelenmek üzere Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Veteriner Anabilim Dalına gönderilmişti.

AdminAdmin