EĞİTİM
Giriş Tarihi : 30-04-2021 16:08   Güncelleme : 30-04-2021 16:17

Bingöl'de "Sosyal Çözülmenin Boyutları Nelerdir" etkinliği

Bingöl'de

Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi ve Bingöl Üniversitesinin yürüttüğü "2021 Bingöl Kardeşlik Yılı" projesi etkinlikleri kapsamında online "Neden Çözülüyoruz, Sosyal Çözülmenin Boyutları Nelerdir?’ başlıklı program düzenlendi.

Bingöl Üniveritesi Sosyoloji Bölümü tarafından çevrimiçi olarak düzenlenen etkinliğe katılan Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vehbi Başer, "2021 Bingöl Kardeşlik Yılı" ilan edilmesi ile birlikte bu yılın tüm Türkiye’yi kucaklamaya yönelik programların yapılmasına vesile olması temennisinde bulunarak, "Böylelikle tüm Türkiye’nin Bingöl’de kardeşlik halesi altında bir araya gelir." dedi.  

Prof. Dr. Başer, Türkiye toplumunun bir çözülme halinde olup olmadığı sorusu ile konuya başlayabileceklerine vurgu yaparak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bazı insanlar, Türkiye toplumunun gayet sağlam olduğu kanaatinde olabilirler. Nitekim çeşitli badireleri atlatma becerisi gösterebildiği için toplumumuzu bizim sosyal yapımız çok sağlam demek suretiyle, bir topluma güven, kültürümüze güven aşılama eğiliminde olanlar vardır. Buhranları azimle aşarak gelen milletimiz, milli birlik ve beraberlik irademiz gibi toplumun gücüne, birliğine, bütünlüğüne ve kenetlenmesine vurgu yapan söylemlerle karşı karşıyayız. Bu ortak irade hepimizi bir araya getirir."

"Değerlerimizin önemi yitirmeye başladığı, hatta değerlerimizin yok olmaya yüz tuttuğu tespitler yapılmaktadır." diyen Prof. Dr. Başer, yabancı yozlaşmanın saldırısı altında milli değerlerin can çekiştiğini aktardı.

Prof. Dr. Başer, "Kültürümüzü oluşturan çeşitli unsurlar veya kültürümüzün bileşenleri, geleneksel mirasımız ile başka toplumları bir araya getirdiği kültür unsurlarımız vardı. Osmanlı devletinin yıkılışından sonra batı kültürü etkisi altında yeniden şekillenen kültürümüz oluşmaya başladı. Biz batından bir takım kültür unsurları alırken esasen batı karşısında uğradığımız yenilgiyi durdurarak ayaklarımız üzerinde durmaya çalıştık. Fakat bunu başaramayınca zaman içinde batıyı önce kısmen, daha sonra zaman içinde tamamen taklit etmeye yönelmiş elitlerin yönetimi altında batılı veya modern kültür unsurlarıyla çeşitli seviyelerde karşılaşmış bir toplumuz." ifadelerini kullandı.

Etkinliğe, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak da katıldı.

AdminAdmin