Bingöl'de arıcılığın desteklenmesi kapsamında yürütülen çalışmalar devam ediyor.

Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen, Bingöl Valiliği İl Özel İdaresi tarafından desteklenen “Arıcılığın Desteklenmesi Projesi" kapsamında kentteki 100 arıcıya yüzde 50 hibeli "Sır Alma Teknesi" düzenlenen törenle dağıtıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde düzenlenen törene,  Vali Yardımcısı İbrahim Gökmen, İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Burhan Bahadır, Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Aba ve destek almaya hak kazanan arıcılar katıldı.

Vali Yardımcısı Gökmen, törende yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılık şehri olan Bingöl'ün kalkınma hamlesinin de bu doğrultuda belirlendiğini ifade ederek, "Bingöl'de Valilik ve Kamu Kurum/Kuruluşları olarak tarımla ilgili her projeyi desteklemeye devam ediyoruz. Bu proje de Bingöl'de arıcılık sektörünün modernizasyonu ve gelişimi için oldukça önemli bir projedir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Projenin ilimiz arıcılığına hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bundan sonraki süreçte de çiftçimizi, üreticimizi desteklemeye devam edeceğiz." dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Bahadır da Bingöl'de 2002-2024 yılları arasında yapılan projeler kapsamında arıcılarıa kovan, arıcılık alet ve ekipmanları,, 10  bal dolum ve arı ürünleri paketleme tesisi, arı yetiştiricileri birliğine ait bal dolum ve paketleme tesisinin modernizasyonu gibi birçok konuda destek verildiğini söyledi.

Sır Alma Teknesi Dağıtımı için toplandıklarını aktaran Bahadır, şuöle devam etti:

"Sır alma tekneleri hakkında bilgi vermek istiyorum. Arıcılıkta kullanılan ekipmanlardan olan sır alma teknesi veya sır alma tezgahı olarak isimlendirilen ekipman, petekli balların sağım öncesi (süzme bala çevrilmesinden önce) petek yüzeyinde arılar tarafından oluşturulan 'Sır' olarak adlandırılan özel tabakanın kaldırılması gerekmektedir. Geleneksel yöntemlerle sır alma işleminin yapılması bal zayiatını artırmakta, büyük bir iş gücü zaman gerektirmektedir. Modern sır alma tekneleri ile sır alma işlemi, geleneksel yöntemlere göre daha hijyeniktir, bal zayiatını minimuma indirir ve bu şekilde önemli bir ekonomik kaybın da önüne geçilir. Sır alma tekneleri aynı zamanda, iş gücünden ve zamandan büyük ölçüde tasarruf sağlamaktadır."

İl Müdürü Bahadır, en az 50 arılı kovanı bulunan 100 arıcıya yüde 50 hibeli olarak 100 sır alma teknesi dağıtılacağını belirterek, projenin toplam bedelinin 810 bin 700 TL oolduğunu sözlerine ekledi.
Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Aba ise dağılan Sır Alma Teknesinin kullanımı hakkında arıcılara bilgi verdi.