GÜNCEL
Giriş Tarihi : 03-01-2024 15:45

Bingöl Üniversitesine TÜBİTAK 1001 proje desteği

Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Esim’in hazırladığı ‘Mitokondriyal uncoupling protein mutantı Arabidopsis thaliana‘da kuraklık stresi cevabının retrograd sinyalleme ve transkriptomik seviyede araştırılması’ başlıklı proje, TUBİTAK 1001 projeleri kapsamında destek almaya hak kazandı. kazandı.

Bingöl Üniversitesine TÜBİTAK 1001 proje desteği

Bingöl Üniversitesi koorditatörlüğünde yürütülen proje ile genetik çalışmalarda model bir bitki olan Arabidopsis thaliana bitkisindeki mitokondri ucp mutantlarının kuraklık stresine tepkilerini araştırmak ve bunun mitokondriyal yapı, oksidatif hasar seviyesi, retrograd sinyalleme ve transkriptomik profile etkisini incelemek amaçlanıyor.

Tekli ve üçlü knockout mutantlar kullanılarak bitkinin kuraklık stresi ile başa çıkma mekanizmaları ve hasar düzeyleri incelenecek ve transkriptomik analizleri ile genom işleyişi belirlenecek proje ile kuraklığa karşı bitki cevap mekanizmasında rol alan genler belirlenecek.

Projenin yürütücülüğünü yapan Prof. Dr. Nevzat Esim, proje ekibinde ABD’de Texas Tech ve Boston üniversitelerinden ve Türkiye'den de Atatürk ve Siirt üniversitelerinden araştırmacıların olduğunu ifade etti.

Esim, ‘’Kuraklık tüm canlılar için giderek artan bir tehlike haline gelmektedir. Bunun için molekülden tüm bitkiye metabolik süreçlerin açığa çıkarılması ve kuraklığa dayanıklı
bitki geliştirme stratejilerinin belirlenmesi gerekir. Proje, TÜBİTAK tarafından üç yıl boyunca desteklenecek bu proje çalışmasında kuraklık stresine cevap mekanizmasında rol olan genler belirlenmeye çalışılacak ve kuraklığa dirençli bitki geliştirme süreçlerine önemli katkılar sağlayacak veriler elde edilecek’’ şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Esim, proje çalışmaları boyunca desteklerini esirgemeyen Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak ve Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi personellerine teşekkür etti.

AdminAdmin