EĞİTİM
Giriş Tarihi : 11-08-2023 16:59   Güncelleme : 11-08-2023 17:36

Bingöl Üniversitesine 5 bin yabancı uyruklu öğrenci başvurdu

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, 2023-2024 Akademik yılın YÖK tarafından verilen 400 yabancı öğrenci kontenjanına, 80 ülkeden 5 bin kişinin müracaat ettiğini söyledi. Bingöl Üniversitesinin 2023-2024 Akademik yılına hazır olduğunu anlatan Çapak, halen 30 ülkeden 600 yabancı uyruklu öğrencinin Bingöl Üniversitesinde öğretim gördüğünü hatırlattı.

Bingöl Üniversitesine 5 bin yabancı uyruklu öğrenci başvurdu

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, kentte görev yapan ulusal ve yerel gazete temsilcileriyle bir araya geldi.

Bingöl Üniversitesi Konukevinde düzenlenen programda konuşan  Prof. Dr. Çapak,üniversitenin fiziki ve sosyal durumu başta olmak üzere, öğrenci durumu ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

“Öğrenci sayımız 18 bin 500’ü bulacak”

Bingöl Üniversitesi’nin fiziki ve kalite bağlamında belirli bir noktaya geldiğini ve bunun için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söyleyen Rektör Çapak, bu yıl için 5 bin 435 kontenjanın olduğunu ve toplam öğrenci sayısının da 18 bin 500’ü bulacağını ifade etti.

“Hedefimiz yüzde 10 oranında yabancı öğrenci oranına ulaşmak”

Prof. Çapak, yabancı uyruklu öğrenci sayısının üniversite için önemli bir yere sahip olduğunu ve hedefin toplam öğrenci sayısının yüzde 10’u kadar yabancı uyruklu öğrenci alınması olduğunu belirterek, "Şimdiye kadar 30 farklı ülkeden 600 civarında yabancı öğrencimiz vardı. Şu anda YÖK'ün Bingöl Üniversitesi'ne ayrılan bin 400 kişilik yabancı öğrenci kontenjanına 80 ülkeden 5 binin üzerinde müracaat var. Tabi bunlardan gelenler olur, gelmeyenler olur; ama her halükarda yabancı öğrenci sayımız artacak ve hedefimiz de yurtiçindeki öğrencilerimizin yüzde 10’u kadar yabancı öğrenci olmasıdır. En azından bin 500 civarında yabancı öğrencimizin olmasını arzu ediyoruz." ifadelerini kullandı.

“Diş hastanemiz için yoğun bir şekilde çalışıyoruz”

Bingöl’de bir tıp fakültesi veya tıp fakültesi bağlamında araştırma hastanesi göreceklerini anlatan Rektör Çapak, “Biz bunu ümit ediyoruz, bunun çabası içindeyiz; çünkü Bingöl’de sağlık sorunlarına çare bulmak gerekir, uzman doktorları tutmanın yolunu bulmak gerekir. Böyle bir ihtiyaç da Bingöl için var diye düşünüyoruz. Diş hastanesinden bahsediyorduk daha önceden. Diş hastanemiz yükselmeye başladı. Temennimiz önümüzdeki yaza kadar bunun bitmesi, önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde hastanemizin açılması ve fakültemizin buraya taşınması için yoğun bir çalışma temposu var." dedi.

“Fizik tedavi yeni bir gelişim ve ilerleme alanı olabilir”

Prof. Dr. Çapak, mevcut bölüm ve programlara öğrenci almak ile yetinmediklerini ifade ederek, yeni akademik birimlerin açılması için gayret gösterdiklerini kaydetti.

Yakın zamanda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesini açtıklarını hatılatan Çapak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu yıl da ilk defa öğrenci alacak. Bu fakülteyi kurarken iki amacımız vardı; birincisi bölgesel kalkınma ile ilgili belli alanlarda yoğunlaşma, ikincisi bölgesel kalkınma alanımızda sağlık turizmini etkileyecek fizik tedavi alanıdır; çünkü Bingöl’de termal sular çok iyi, kaliteli sular var, üniversitenin uygulama oteli var. Bunu destekleyecek ve aynı zamanda hem bölgeye hem de ülkeye hizmet edecek bir sağlık sektörünü oluşturma çabası var. Fizik tedavi ve rehabilitasyon fakültesini önemsiyoruz ve üniversitemiz için yeni bir gelişim kanalı olduğunu düşünüyoruz."

‘’Bölgesel kalkınmada öncü bir üniversite olarak öncelikli hedefimiz hizmet ve kalitedir’’

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma” alanında pilot üniversite seçilmesinin olumlu yansımalarını görmeye başladıklarını ifade eden Prof. Dr. Çapak. "Modern Arıcılık Merkezi bünyesinde iki adet tam teşekküllü binamızın inşaatı bitmek üzere. Bu yılki bal hasat şenliği burada yapıldı. Bu binalar hem paketleme sahası hem atölye hem de müze olacak. Ayrıca bu yıl 6. Bingöl Bal Yarışması’nı düzenliyoruz. Bu yarışma kapsamında yapılan analizlerden ücret almıyoruz. Laboratuvarlarımız güçlendi, yurtdışına arıcılarımız ballarını götürürken Bingöl’de yapamayacakları analiz yok. Bingöl Üniversitesi Arı ve Doğal Ürünler Satış Merkezi binası da bitti. Burada da bal satışının yanında yöresel ve doğal ürünlerinde satışı yapılacak. Bölgesel kalkınmada öncü bir üniversite olarak öncelikli hedefimiz hizmet ve kalitedir. Çalışmalarımıza da bu alanda nitelikli bir şekilde devam ediyoruz." diye konuştu.

“Akademik makale yayınlayan 12 farklı dergimiz var”

Akademik çalışmaların biraz da yayın gerektirdiğine değinen Prof. Dr. Çapak,szölerini şöyle tamamladı:

"Kendi bünyemizde güzel ve kaliteli dergiler çıkartıyoruz. Şu anda ulusal ve uluslararası düzeyde yayınlanan 12 adet akademik dergimiz var. Bu dergilerimizde Türkçe, İngilizce, Arapça ve farklı dillerde makaleler yayınlanıyor, bunun da bir güç olduğunu düşünüyorum. İlerleyen zamanlarda bunların sayısının ve kalitesinin artacağına inanıyorum."

Toplantıya, rektör yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftci, Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Veysel Turan, Bingöl Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mahmut Arda, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mahmut Yıldırım, ulusal ve yerel basın temsilcileri katıldı.

AdminAdmin