Bingöl Üniversitesi Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ‘Eğitimde Uluslararasılaşma ve Türkiye Konferansı’ düzenlendi.
Kampüsteki Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Bingöl Ünivesitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftci ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Veysel Turan, dekanlar müdürler, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.
“42 ülkeden bin civarında uluslararası öğrencimiz var"
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çapak, konferasın açılışında yaptığı konuşmada, Bingöl Üniversitesinde okuyan yabancı öğrencilerin önemli kısmının Maarif Vakfı aracılığıyla Bingöl'e geldiğini söyledi.
Prof. Çapak, şunları kaydetti.
"Üniversitemiz uluslararasılaşma anlamında birtakım çalışmalar yürütüyor. Kırk iki farklı ülkeden bin civarında uluslararası öğrencimiz var. Bunların sayısını önümüzdeki zamanlarda biraz daha artırmak, üniversitemizin yüzde 10'u kadar olmasını arzu ediyoruz. Üniversitemize uluslararası öğrencilerin büyük bir kısmı Maarif Vakfı desteği ve iş birliği ile geliyor. Maarif Vakfı uluslararası anlamda Türkiye’nin en önemli kurumudur ve dünyanın birçok ülkesinde temsilcilikleri var. Bundan sonraki süreçlerde de Maarif Vakfı’nın desteğiyle uluslararası öğrencilerimizin sayısını artıracağız. Vakıf, dünyanın farklı yerlerinde ülkemiz adına çok güzel faaliyetlerde bulunuyor. Hocalarımızdan, öğrencilerimizden yurt dışında herhangi bir ülkeye gidenler kolaylıkla Maarif Vakfı'ndan destek alabiliyorlar. Bunlar bizim için çok önemlidir."
Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Akgün, verdiği konferansta, eğitimde uluslararasılaşmak, küreselleşme denilen sürecin bir parçası olduğunu söyledi.
Bingöl'de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Prof. Akgün, "Esasen üniversitede çalışmak demek, biraz dünyalaşmak demektir. Kendi lokal sınırlarını aşmak, ulusal sınırların ötesine geçmek ve dünyadaki gelişmeleri daha yakından takip etmek ve dünya sistemine ya da bilime kendi çapında katkıda bulunmak demektir. Eğitimde uluslararasılaşmak, küreselleşme dediğimiz sürecin bir parçasıdır. Son yıllarda Türkiye'de büyük ölçüde eğitimde uluslararasılaşma süreci başlamıştır. Bu kapsamda farklı ülkelerin üniversiteleriyle ikili iş birliği yapılmış, çeşitli ülkelere burslu öğrenciler gönderilmiş, yabancı ülkelerden Türkiye'ye öğrenci gelmesini teşvik eden bir dizi faaliyetler ile uluslararasılaşma sürecine ciddi katkılar sağlamıştır. Ama tarihe bakarsanız büyük medeniyetlerin doğuşunda ve yükselişinde eğitimde uluslararasılaşmanın her zaman var olduğunu görürsünüz." şeklinde konuştu.
Prof. Akgün, konuşmasının devamında bilimi teşvik etmenin, unutturmanın, dünyayla bütünleşmek için kanallar açmak eğitimdeki uluslararasılaşmanın bir sonucu olduğunu ifade ederek, "Türkiye son yıllarda gerek ticaretiyle gerek bizim Maarif Vakfı gibi kurumlar ve gerek üniversiteleriyle dünya ile entegrasyonu seçerek yeniden bir bölgesel güç haline gelmeye çalışıyor.” dedi.
Bingöl Ünivesitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, programın sonunda Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün'e plaket takdim etti.