GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-08-2023 10:06

Bingöl ovasında boy veren silajlık mısır hasadı bekliyor

Bingöl ovasında yem bitkisi olarak binlerce dönüm arazide ekilen silajlık mısır, havaların sıcak geçmesiyle erken hasada geldi. Yaklaşık 2 metreye kadar boy veren mısırın yapraklarının kurumaya, tanelerinin de sertleşmeye başladığını belirten SÜTAŞ'ın sözleşmeli çiftçileri, hasadın biran önce başlamasını istedi. Bir yandan yaban domuzlarının zarar verdiğini belirten çiftçiler, diğer yandan hasadın gecikmesinin kendilerine zarar verdiğini söylüyor.

Bingöl ovasında boy veren silajlık mısır hasadı bekliyor

Bingöl ovasında ekilen silajlık mısır, havaların sıcak geçmesiyle erken olgunlaşan hasadı bekliyor.

SÜTAŞ tarafından "Doğu-Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi Bingöl Entegre Tesisleri" kurulmasıyla kaba yem ihtiyacının karşılanması için çiftçiler silajlık mısır üretiyor.

Bingöl'de bu sene yaklaşık 20 bin dakara  silajlık ısır ekimi yapıldı.

SÜTAŞ, Bingöl çiftliğindeki hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılamak için sözleşmeli çiftçiler aracılığıyla, silajlık mısır üretimi yapılıyor.

Çiftçiler hasadın başlamasını istiyor

Havaların sıcak olması nedeniyle ürünün erken olgunlaşmaya başiladığını belirten çiftçiler, SÜTAŞ ile anlaşmaları olduğu için hasat yapamadıklarını söyledi.

Mısır yapraklarının kurumaya başladığını ve tanelerinin de sertleşmeye başladığını aktaran çiftçiler, "Bu sene havalar çok sıcak olduğu için ürünümüz erken hasada geldi. Hasadın geçikmesi bizim zararmızadır. Çünkü ürün kurumaya başladığı için hem yemin kalitesi düşüyor hemde kilogram başına verimi düşürüyor. Diğer yandan yaban domuzları ekinlere zarar veriyoruz. Hasadın biranönce başlamasını istiyoruz.

 

AdminAdmin