Bingöl İl Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğü tarafından gençlerin dini ve kültürel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla "Kitap Kritiği" etkinliği düzenlendi.
İl Müftülüğünde gerçekleşen etkinlikte okunması tavsiye edilen, Dr. Mustafa Merter tarafından kaleme alınan "Hekaton'la Son Tango: Aileyi İfsad Etme ve İnsanlığı Yeniden Yapılandırma Küresel Projesi'nin Bir Meta-Analizi" kitabı değerlendirildi.
İl Müftüsü Celal Sürgeç ve etkinliğe katılan gençler, kitapla ilgili karşılıklı düşüncelerini dile getirdi.
Etkinlik sonrası gençlere tavsiyelerde bulunan Sürgeç, şöyle konuştu.
"Geçmişten günümüze cinsiyet ve aile konusunda tehlike arz eden küresel çaptaki hızlı dönüşümü ve aile mefhumunu ifsad etmek için çabalayan, perde arkasındaki senaristler tarafından nasıl yazıldığı ve planlandığının apaçık bir şekilde; felsefi, psikolojik, sosyolojik, politik, hukuki ve tarihi boyutlarıyla gözler önüne seren kıymetli bir eser olarak elimizde bulunuyor."
İl Müftüsü Sürgeç, dinimize göre bir kötülüğü engellemek önce o işe giden yolları engellemek ile başladığını hatırlatarak, "Dolayısıyla bugün yazarın bizlere aktarmak istediği üzere bir toplumun en değerli yapı birimi olan aileyi bitirmek veya yeni nesilleri cinsiyetsizleştirme çabası tüm dünyanın küresel anlamda muztarip olduğu veya olacağı ciddi bir mesele halini almıştır." dedi.
Temelleri aileye dayalı olmayan tüm toplulukların, milletler veya devletlerin zamanla çökmeye mahkum olacaklarını savunan Sürgeç, konuşmasının devamında şunları söyledi.
"İnsanlığı veya topluluk bilinci taşıyan tüm yapıları hedef alan bu köhne ve fesad ruhlu çabalar ve birtakım şer odakları, teknoloji aracılığıyla bilhassa gençlerimizi hipnoz etkisiyle bir uçuruma sürüklemek istiyor. Bireyselleşme hastalığı bugün toplumumuza aşılanmaya çalışılan saatli bir bomba gibidir. Süslendirilip bizlere sunulmaya çalışılan bireysellik aslında toplumu ve değerlerimizi apaçık bir şekilde hedef almaktadır.
Tüm bu art niyetli çabalar ve hain planlar gösteriyor ki, bizlere çok önemli görevler düşmektedir. Çok şükür şuan tahlilini yaptığımız bu değerli eserde de okuduğumuz üzere bizimde daha dikkatli olmamız gerektiği aşikârdır. Bilhassa kutsallarımıza, değerlerimize örf ve adetlerimize ve bizden önceki nesillerin bizlere iyilik, güzellik ve doğruluk adına manevi bir miras olarak bıraktığı her hususa kıymetle sarılmalıyız. Yine Peygamber efendimizin bir mümin bir delikten iki defa ısırılmaz veya mümin baktı mı ferasetle bakar mealindeki hadisi şerilerini kendimize şiar edinerek yolumuzu aydınlatmalıyız. İşte o zaman kökleri sağlam alnı ak ve geleceği parlak bir ümmet, bir nesil ve muazzam bir toplum halini almış oluruz. Şunu unutmayın toplumun en değerli yapı birimi ailedir"
"Hekaton'la Son Tango"
Yazarın varlığını öne sürdüğü projenin ne zaman, neden ve nasıl başladığı, kapsamı, düşünsel arka planı, hangi aşamalardan geçip halen hangi duruma geldiği, içerdiği tehlikeler ve bunlara karşı önerilen tedbirler ele alınmıştır. Yazar; kitapta öne sürdüğü projeye dair tespitlerini felsefi, psikolojik, sosyolojik, politik, hukuki ve tarihi boyutlarıyla ortaya koymaya çalışmıştır. Kitap, yazarın cinsiyet ve aile konusunda insanlık ile kadim gelenekler açısından tehlike arz ettiğini düşündüğü küresel çaptaki hızlı sosyal değişimlerin arka planı ve birbiriyle bağlantısı konusunda bir bakış açısı sunmasının yanında bu tehlikelere karşı uyarıda bulunup tedbirler önermesi yönüyle alanına katkı yapmıştır. Ancak kitap, bu değişimler arasındaki bağlantının kurgusunun yazara ait olması yönüyle tamamen objektif ve bilimsel olmaması, kitabın içeriğindeki konuların eleştirilebilir ve değiştirilebilir olan geleneği önceleyen bir yaklaşımla ele alınıp yer yer bu doğrultudaki varsayımlarla desteklenmesi, güdümlü olduğu öne sürülen sosyal dalgalanmaların yorumlanmasında değişen şartların ve toplumsal ihtiyaçların ihmal edilmesi ve bir bibliyografya içermemesi yönleriyle eleştiriye açıktır.