GÜNCEL
Giriş Tarihi : 29-06-2021 13:21   Güncelleme : 29-06-2021 13:37

Bingöl kuraklığın pençesinde! Belediyeden su tasarrufu çağrısı

Bingöl Belediyesi, kuraklığın yaşandığı iller arasında yer alan Bingöl'de vatandaşların içme suyu kaynaklarını daha dikkatli kullanmalarını istedi ve kuraklıktan dolayı planlı su kesintileri yapılacağını duyurdu

Bingöl kuraklığın pençesinde! Belediyeden su tasarrufu çağrısı

Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Bingöl’de, yağış yetersizliği nedeniyle su seviyesi kritik sınırın altına düştü. Bingöl Belediyesi, vatandaşlara ‘su tasarrufu’ çağrısı yaparak, planlı su kesintilerinin yapılacağını duyurdu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan yağış ve sıcaklık analiz raporları, korkutan gerçeği gözler önüne serdi. 2021 yılı mayıs ayı son 50 yılın en sıcak mayıs ayı olurken, yağışlar da normaline göre yüzde 56, geçen yılın mayıs ayı yağışlarına göre yüzde 66 azaldı. Haritalarda, Türkiye’nin büyük bir bölümü 'olağanüstü kurak', 'çok şiddetli kurak', 'şiddetli kurak' olarak gösterildi. Bingöl, kuraklık haritasında ‘Şiddetli Kuraklık’ bölgesinde yer aldı.

Bingöl Belediyesi, son yıllarda etkisini giderek arttıran şiddetli kuraklığa dair uyarılarda bulundu. Kuraklıkla birlikte su seviyesinin kritik sınırın altına düştüğü belirtilen açıklamada, kaynakların her zamankinden daha dikkatli korunması ve tasarruf edilmesinin önemli olduğu vurgulandı.
Açıklamada, "Bu yıl her zamankinden daha fazla su kaynaklarımızı korumaya, her zamankinden daha fazla tasarruf etmeye ihtiyacımız var. İçme ve kullanma suyunun tasarruflu kullanılması amacıyla vatandaşlarımızın, musluk başlarına su tasarruf aparatları takması, tuvalet rezervuarlarının tasarruflu rezervuarlarla değiştirilmesi, duş sürelerini kısaltmaları, diş fırçalarken, traş olurken muslukların kapatılması gibi birçok klasik tasarruflu kullanımı sağlayacak yöntemler kuraklığın etkisini hafifletebilecektir." ifadelerine yer verildi.

Ülke genelinde sonbahar ve kış aylarında beklenen yağışların düşmediği, Bingöl’ün de kuraklıktan ciddi boyutta etkilendiği vurgulanan açıklamada, su seviyelerini korumak için hafta içi ve hafta sonu planlı kesintilerin yapılacağı bildirildi.

Açıklamanın devamında şu bilgilere yer verildi:

"Yağış yetersizliği nedeniyle içme sularındaki su seviyesi kritik sınırın altına kadar düştü. Bu sebeple hafta içi 22.30 ile 03.30; hafta sonu ise 23.30 ile 03.30 saatleri aralığında su kesintileri yapılacak. Vatandaşlarımız kesintilerden etkilenmemesi için bina ve işyerlerinde mutlak suretle depo bulundurmaları ve gerekli tedbirleri almaları gerekmektedir."

Yeni içme suyu kaynağı projesi ihaleye çıkıyor

Bingöl'ün ilave içme suyu kaynak arayış çalışmaları kapsamında fizibilite çalışmaları tamamlanan saniyede 200 litre debiye sahip Karlıova Bahçe-Kaynak içme suyu kaynağının 29.06.2021 tarihinde ihaleye çıkacağı belirtilen açıklamada, "Elazığ DSİ 9.Bölge Müdürlüğü tarafından proje ihalesi yakın zamanda tamamlanacak. Bu aşama sonrası çalışmaların tamamlanmasıyla yapım ihalesi gerçekleştirilecek. Kürük kaynağımıza 12 kilometre uzaklıkta bulunan kaynağın mevcut içme suyu kaynağımıza bağlanmasıyla birlikte içme suyumuz büyük oranda çoğalacaktır. Buna ilave olarak kent genelinde kuyu çalışmalarımız ve Çapakçur Çayı üzerinde 6.500 m3 rezervuar hacimli sulama göleti yapımı için çalışmalarımız devam ediyor." denildi.
 

AdminAdmin