Türk Patent ve Marka Kurumu’na ‘Bingöl Balı' coğrafi işaret için Bingöl Üniversitesi tarafından yapılan başvuru 7 Ekim 2022 tarihinde kabul edildi.

Bingöl Balı'na ulusal düzeyde coğrafi işaretli ürün olarak tescil ettiren Bingöl Üniversitesi, ‘Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği’ kapsamında Avrupa’ya taşındı. Bingöl Balı, Avrupa Birliği'ne yapılan tescil başvurusunun ardından resmen tescil edilmiş oldu.

Ulusal tescil süreci ile birlikte coğrafi işaret alan ‘Bingöl Balı’, ulusal sürecin tamamlanmasıyla birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uluslararası coğrafi işaret
seferberliği kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığı ile Bingöl Üniversitesi tarafından 5 Ocak 2023 tarihinde Avrupa Birliği (AB) komisyonuna sunulan dosya, AB Komisyonu tarafından da uygun bulunarak 12 Mart 2024 tarihinde AB Resmî Gazetesi'nde ilan edilmiş oldu. AB nezdinde Bingöl Balı, ülkemizin AB’de başvurusu yapılan ilk balı olmakla birlikte itiraz sürecini tamamlayarak AB’de tescilli coğrafi işaretlerimiz arasında yerini alan ilk balımız oldu.

AB Komisyonu tarafından başvurusu uygun bulunan Bingöl Balı, AB Resmî Gazetesinde12 Mart 2024 tarihinde ilan edildi. Üç aylık sürecin tamamlanmasıyla birlikte Bingöl Balı 10.Temmuz 2024 tarihinde AB tarafından resmen tescil edildi.

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bingöl Balının Avrupa Birliği tarafından tescil edilmesini büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Bu başarının elde edilmesinde emeği geçen herkesi içtenlikle tebrik ediyorum ve teşekkürlerimi iletiyorum. Üniversitenin ilgili birimlerinin ve ilgili kurumlar arasındaki iş birliğinin özverili çalışmaları sonucu Bingöl Balı'nın uluslararası düzeyde tanınmasını sağladı. Bu süreçte gösterilen gayretin ve desteklerin, Bingöl Balı'nın değerini ve marka bilincini daha da güçlendireceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.