GÜNCEL
Giriş Tarihi : 14-07-2021 12:23   Güncelleme : 14-07-2021 13:00

Aktivist Semiramis Karaarslan'dan silikosiz hastalarına ziyaret

Silikozis nedir? Bingöl'de silikozis hastaları hangi köyde? Şimdiye kadar kaç kişi hastalığa yenik düştü. Eğitim ve toplum gönüllüsü aktivist Semiramis Karaarlan, Taşlıçay köyünde yaşayan silikozis hastalarını yalnız bırakmadı

Aktivist Semiramis Karaarslan'dan silikosiz hastalarına ziyaret

Eğitim ve toplum gönüllüsü aktivist Semiramis Karaarlan, İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Sefer Özgen, UMKE Saha Sorumlusu Hasan Akkuş ve Usta Öğreticilerden Fatma Bayramoğlu ile Karlıova ilçesinde bağlı Taşlıçay köyünde yaşayan silikozis hastalarını ziyaret ederek, moral verdi.

26256720-9167113a17c1a100709b.jpg">

Kararaslan, ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda merdiven altında sigortasız, ruhsatsız kot kumlama atölyelerinde çalıştırılan silikozis hastalarının dramının, kaçak iş yerlerinin kapatılmasına rağmen devam ettiğini söyledi.

Bugüne kadar Bingöl'de bu hastalıktan dolayı 72 kişiyi kaybettiklerini anlatan Karaarslan, "Bir aileden 6 kardeş olan da var. İçlerinde ağır hastalar oksijen makinelerine bağlı olarak yaşama tutunmaya çalışıyorlar. Zaman zaman köyde elektriklerin kesilmesi, onların nefessiz kalmalarına neden oluyor. Pandemi dolayısı ile 2 yıl oldu ziyaretlerine gidemeyişim. Hem onları ziyaret edip sorunlarını dinlemek ve hem de sağlık kontrollerinin yapılması için Bingöl Sağlık Müdürümüz Mehmet Emin Gündoğdu’nun görevlendirmesi ile İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Sefer Özgen, UMKE Saha Sorumlusu Hasan Akkuş ve Usta Öğreticilerden Fatma Bayramoğlu ile hastalarımızı ziyaret ettik." ifadelerini kullandı.

Karaarslan, durumu ağır olan İdris Demir, Hasan Dündar ve Metin Demir’in sağlık kontrolleri yapıldığını belirterek, hastaların elektrik kesintilerinde büyük sıkıntı yaşadıklarını kaydetti.

Hastaların sorunlarını dinlediklerini ifade eden Karaarslan, şunları söyledi:

"Pandemi olmadan önce 3 torunuma bisiklet almıştım. Pandemi olunca gelemediler, onları manevi evlatlarım olarak kabul ettiğim silikozis hastalarının çocuklarına götürdük. Astımdan dolayı kullanamadığım halıları da hediye ettik. Ve de arkadaşım Abdullah Okay’ın eşinin hazırladığı giysi paketlerini, şekerlemeleri Fatma hocamla köy çocuklarına dağıttık. Mutlulukları gözlerinden okunuyordu utana sıkıla alırken ikramlar. Oradan ayrılırken umudun umudu olmaya giden bizlerin gözlerinde yaş vardı."

Silikoz (silikozis) nedir?
Silikozis kuvars şeklinde kristal yapıya sahip silika tozlarının bir süre solunması sonucu akciğerlerde kalıcı ve ilerleyebilen hasara yol açan bir meslek hastalığıdır.

Silikozis kot kumlama, kot taşlama, kumun kuru hava kompresörleriyle kotların yüzeylerine aşındırılması işlemi durumudur. Bu işlem gerçekleştiği sırada oluşan tozlar akciğerlere girerek yapışır.

Slikosiz hastalığı, insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturabilen bir hastalıktır. Bu hastalık son yılların en çok görülen solunum yolları hastalığından bir tanesidir.

Genellikle sinsi bir şekilde ilerleyen silikozis hastalığı insan sağlığı üzerinde ciddi tehtidler oluşturabilir. Silikozis hastalığının en kötü tarafı hiçbir belirti vermeden sinsi bir şekilde ilerlemesidir. Genellikle hiçbir belirti vermeyen silikozis hastalığı, 20 sene uzun yıllar boyunca hiçbir belirti vermeden ilerleyebilir.

AdminAdmin