Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Bingöl'de temaslarda bulundu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve programlara katılmak üzere Bingöl'e geldi. Diyarbakır'dan helikopterle kentte gelen Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ve Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek ve il protokollü tarafından karşılandı.

DÜNYA - 14-06-2022 17:58

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Bingöl'de temaslarda bulundu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bazı temaslarda bulunmak ve programlara katılmak üzere Bingöl'e geldi.

Diyarbakır'dan havayolu ile kentte gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Vali Kadir Ekinci, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ve Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek ve il protokolü tarafından karşılandı.

Bingöl programı kapsamında ilk olarak Genç Caddesi Dörtyol mevkisinde esnaf ziyareti yapan Çavuşoğlu, vatandaşlar sohbet etti, esnafın sorun ve taleplerini dinledi.

Daha sonra Bingöl Valiliğine geçen Bakan Çavuşoğlu, Valilik bahçesinde Vali Kadir Ekinci ve Vali Yardımcıları tarafından karşılandı. Bakan Çavuşoğlu, Valilik Şeref Defteri’ni imzaladıktan sonra Valilik makamında Vali Ekinci’den brifing aldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Bingöl programı kapsamında, Jandarma Genel Komutanlığının 183. Kuruluş Yıl Dönümü münasebetiyle İl Jandarma Komutanlığını ziyaret ile devam etti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, daha sonra Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Girişimci ve İnsani Türk Dış Politikası’ konulu konferansa katıldı.

Konferansta konuşan Çavuşoğlu, Türkiye'nin küresel bir aktör haline geldiğini belirterek, atılan her adımda tarihten ilham aldıklarını söyledi.

Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Ülkemizin, milletimizin büyük bir tarihi medeniyeti olduğunu unutmayalım. Attığımız her adımda tarihimizden ilham alalım. Coğrafyamıza bakın, bulunduğumuz yerde 3 ana kıtanın tam merkezindeyiz. Karadeniz ülkesiyiz, balkan ülkesiyiz, Ortadoğu ülkesiyiz, Akdeniz, Kafkasya aynı şekilde Afrika'ya uzanan tam merkezdeyiz. Dolayısıyla böyle bir merkezde çok güçlü olmamız gerekiyor. Dünyadaki çatışmaların, sorunların, krizlerin yüzde 60'ı da bizim coğrafyamızda. Doğrudan bizi ilgilendiren çatışmalar. Tüm zorluklara rağmen hatta bu zorlukların bize öğrettikleriyle birlikte Türkiye bölgesel gücünü arttıran bir ülke oldu, küresel bir aktör haline geldi."

"Büyük ülkenin yükü de büyük olur" diyen Çavuşoğlu, "Allah herkese kaldırabileceği kadar yük verir. Eğer büyük ülkeysek beklenti de çok sorumluluk da çok. Dolayısıyla yükümüz ağırdır ve bunun üstesinden gelmemiz lazım. Bugün Türkiye'nin Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya, Karadeniz, Ortadoğu, Afrika gibi bölgelerde ben de varım demesi zaten şart. Bunu görmezden gelme lüksümüz yok bizim. Olmalıyız ve daha da güçlü olacağız inşallah." diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz da Çavuşoğlu'nun 6 dil bildiğini ancak en iyi bildiği dilin gönül dili olduğunu söyledi.

Gönül dili olmadan diğer dillerin anlamsız olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Çarşıda, pazarda gezerken Sayın Bakanımızın gönül dilini ne kadar güzel konuştuğunu gördük. Sizleri Bingöl’ümüzde aramızda görmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bakanımız çok önemli bir siyaset ve devlet adamıdır. Ülkemize, devletimize çok önemli hizmetlerde bulunmuş bir yol arkadaşımızdır. Bir taraftan da Sayın Bakanımız Antalyalı ve Yörük. Yörükler ve Zazalar arasında ki benzerlikleri de bugün görmüş olduk. Dünyanın en önemli coğrafyasında yaşıyoruz. Sayın Bakanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde çok önemli çabalar içerisinde. Eminim burada da bir kısmını bizimle paylaşacaklardır. Ben sadece bu coğrafya da ve küresel düzeyde yapmış olduğu çabalar için kendisine Allah yardımcı olsun diyorum. Milletimizi en güzel şekilde temsil ettikleri için kendisine şükranlarımızı sunuyorum.  Bingöl halkı adına kendilerine tekrar hoş geldiniz diyorum." ifadelerini kullandı.

Bingöl Valisi Kadir Ekinci ise yoğun çalışma temposu ve diplomasi trafiği içinde Bingöl'e zaman ayırdığı için Çavuşoğluna teşekkür ederek, şunları kaydetti:

"Dünden bugüne dış politikamızın omurgasını oluşturan temel parametrelerin konuşulacağı ‘Girişimci ve İnsani Türk Dış Politika’ konulu programın ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Güçlü bir geleneğe ve köklü bir mirasa dönüşen dış politikamızın, Sayın Bakanımız liderliğinde hayata geçirilen ‘girişimci ve insani’ karakteri ile insanımıza, ülkemize ve tüm dünyaya sunduğu açılımlar yarınlarımız adına bizlere güven ve heyecan vermektedir.

100. yılına yaklaşan Cumhuriyetimizin kurucu değerlerinden biri olan 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' vizyonuna katkı sağlamayı hedefleyen girişimci ve insani dış politikamızın bir yandan milli güvenliğimizi ve çıkarlarımızı teminat altında tutarken diğer yandan da dil, din, ırk, coğrafya ayrımı yapmaksızın insanlığın ortak hedeflerine katkıda bulunması bizleri hakikaten gururlandırmaktadır."

Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, Türkiye'nin artık geçmişten kalan bir Türkiye değil geleceğe bakan bir Türkiye olduğunu ifade ederek, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu Cumhuriyet tarihimizin en başarılı bakanlarındandır. Bu konuda Libya’da, Azerbaycan’da, Suriye’de, Irak’ta, Rusya ve Ukrayna savaşında ortaya koymuş olduğu performans takdire şayandır. Bu konuda ilkeli, adaletli olmakla beraber Dünya’da ki bütün mazlumların sesi adına Sayın Bakanımıza hoş geldiniz diyorum.” dedi.

Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, "Türkiye artık gündemi belirlenen değil gündem belirleyen bir ülke haline gelmişse şüphesiz başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde ki hükümetimizin büyük bir etkisi var. En yakın çalışma arkadaşları arasında da istikrarlı bir şekilde dik duruşuyla her zaman göğsümüzü kabartan Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun çok büyük bir payı var. Huzurlarınızda kendilerine çok teşekkür ediyorum." dedi.

Konferansa ev sahipliği yapan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak da bir selamlama konuşması yaptı.

Bakan Çavuşoğlı, daha sonra AK Parti Bingöl İl Başkanlığını ziyaret ederek, parti teşkilatlarıyla tanışma ve istişare toplantısı gerçekleştirdi.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
İş insanı Demir, Afrika'da Elysian Airlines'in ilk uçuşuna katıldı

İş insanı Demir, Afrika'da Elysian Airlines'in ilk uçuşuna katıldı

11-12-2023 - DÜNYA

TUBİTAK'tan Doç. Dr. Akyüz'e yurt dışı doktora sonrası araştırma bursu

TUBİTAK'tan Doç. Dr. Akyüz'e yurt dışı doktora sonrası araştırma bursu

22-11-2023 - DÜNYA